latinica  ћирилица
11/10/2024 |  08:48 ⇒ 13:08 | Аутор: sputniknews.com

Путин: Ушли смо у епоху корјенитих промјена

Руски предсједник Владимир Путин изјавио је да су међународни односи ушли у епоху корјенитих промјена, те да су свеопшти мир и развој могући искључиво уколико се буде узимало у обзир мишљење сваке државе и народа уз поштовање њиховог суверенитета.
Владимир Путин (фото: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY) -
Владимир Путин (фото: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY)

Путин је допутовао у Туркменистан у радну посјету гдје је учествовао на форуму "Однос епоха и цивилизација - основа мира и развоја".

- Сигуран сам да је свеопшти мир и развој могућ искључиво уколико се буде узимало у обзир мишљење сваког народа, уз поштовање њихове државе и права на суверени политички курс. Уколико се буде поштовао њихов поглед на свијет, традиција и религија - рекао је Путин.

Према његовим ријечима, принципи толеранције, поштовања и једнакости између нација су више него потребне у данашњем свијету глобалних промјена.

- Све је то више него јасно разумним људима, а посебно је актуелно у данашњој тешкој ситуацији када је свијет суочен са невиђеним пријетњама које настају због цивилизацијских сломова, међунационалних или међурелигијских сукоба, када су међународни односи ушли у еру глобалних, фундаменталних промјена, када се ствара нови свјетски поредак - рекао је Путин.

Он је рекао и да се стварају нови центри економске моћи, прије свега на Глобалном истоку и Глобалном југу, док државе које учествују у процесу стварања новог свјетског поретка покушавају да заштите свој суверенитет и друштвени и културни идентитет ослањајући се на националне интересе.

Руски лидер је такође оцијенио и да је Москва спремна да о параметрима новог свјетског поретка разговара са свим партнерима на међународној сцени, између осталог и оквиру разних удружења.

Руски лидер ће у Ашхабаду, поред учешћа на међународном форуму имати прилике да се састане са лидерима других земаља који су такође позвани на догађај.

Како је раније најавио помоћник руског предсједника Јуриј Ушаков, очекује се да ће присуствовати представници Казахстана, Киргизије, Монголије, Таџикистана, Узбекистана и других држава.

Поред тога, планиран је састанак Путина и иранског предсједника Масуда Пезешкијана и разговор о нагло погоршаној ситуацији на Блиском истоку, најавио је раније Ушаков.

Манифестација у Ашхабаду је посвећена 300. годишњици рођења туркменског пјесника-мислиоца Магтimgулија Пирагија.