latinica  ћирилица
11/10/2024 |  07:04 ⇒ 08:09 | Аутор: РТС

Све чешћи израелски напади на цивилна подручја; Спријечити одмазду над Ираном

Настављају се борбе на Блиском истоку – Израел је у посљедња 24 сата погодио школу у Гази и два стамбена насеља у центру Бејрута. Међународна заједница негодовала је због израелског напада на базу УН-а на југу Либана, а Израел предложио да се мировне снаге изместе још сјеверније. Заливске државе лобирају у Вашингтону да се спријечи одмазда над Ираном, у страху да би и њихова нафтна постројења могла да буду у опасности.
Напади на Бејрут (Фото: EPA-EFE/WAEL HAMZEH/илустрација) -
Напади на Бејрут (Фото: EPA-EFE/WAEL HAMZEH/илустрација)

ИДФ: Убијен Мухамед Абдулах, вођа Исламског џихада

Израелска војска тврди да је јуче у ваздушном удару на Западну обалу убила Мухамеда Абдулаха, вођу палестинске терористичке групе Исламски џихад у избегличком кампу Нур Шамс.

Абдулах је постављен за шефа ове проиранске организације у области Тулкарем након што је његов претходник Мухамад Џабер убијен у пуцњави крајем августа, саопштила је израелска војска.

У саопштењу се прецизира да је Абдулах убијен у нападу из ваздуха заједно са другим терористом, али се његово име не наводи, преноси Тајмс оф Израел.

Војска тврди да је Абдулах организовао активности ове групе, укључујући "многе нападе", као и да постављао експлозив циљајући израелске трупе. У саопштењу се наводи и да је су на терену заплењене полуаутоматске пушке и опрема која је пронађена код њих.

Званична агенција палестинских власти Wафа саопштила је да су двојица становника Западне обале страдала у четвртак увече у бомбардовању израелске летелице источно од Тулкарма.

Букте сукоби на Блиском истоку

Букте сукоби на Блиском истоку – у израелском нападу на школу у Појасу Газе погинуло је најмање 30 цивила, а повријеђено више од 50 особа.

Израел је гранатирао и центар Бејрута, мета је наводно био високи званичник Хезболаха, а епилог најмање 20 погинулих и више од 110 рањених цивила.

Претходно је израелски тенк на југу Либану погодио и базу Унифил-а, због чега је оштро реаговала међународна заједница. Израел је предложио да се мировне снаге премсте даље према сјеверу земље.

Са друге стране, Уједињене нације (УН) истрагом су утврдиле да је Израел спроводио усклађену политику уништавања здравственог система у палестинској енклави, што, како се наводи, представља ратни и злочин против човјечности.

Заливске државе лобирају да Вашингтон спријечи израелски напад на иранска нафтна налазишта, због забринутсти да би њихова нафтна постројења могла да се нађу на удару сарадника Техерана.