latinica  ћирилица
10/10/2024 |  21:34 ⇒ 21:37 | Аутор: СРНА

Отворена изложба посвећена великој вајарки и сликарки Рајки Мерћеп

Изложба посвећена једној од најзначајнијих и најстаријих вајарки, керамичарки и сликарки Рајки Мерћеп, рођеној у Билећи прије 120 година, отворена је вечерас у истоименој умјетничкој галерији у билећком Дому културе.
Изложба посвећена Рајки Мерћеп - Фото: СРНА
Изложба посвећена Рајки МерћепФото: СРНА

Директор Дома културе "Јевто Дедијер" у Билећи Лазар Гњато рекао је новинарима да је ово велика ствар за Билећу, те да су у Рајки пронашли и открили велики потенцијал на коме ће градити имиџ Билеће.

- Билећа заиста има мноштво угледних и истакнутих умјетника, али мислим да се Рајка издваја од свих. То је умјетница која је у Паризу добила највиша могућа признања - рекао је Гњато.

Гњато је захвалио Удружењу Билећана у Београду, које се труди да уреди један богат легат, откупљен уз помоћ породице Мишељић, наводећи да је процес рестаурације у току.

Он се нада да ће, када то буде завршено, успоставити легат Рајке Мерћеп у истоименој галерији која је вечерас отворена.

Директор Умјетничке галерије БиХ Страјо Крсмановић рекао је новинарима да је радостан што се великан Рајка Мерћеп кроз ову изложбу "вратила кући".

- Она је велико име југословенске ликовне сцене. Вечерас смо овдје донијели њене цртеже, а иначе Умјетничка галерија БиХ посједује велики фундус њених радова у свим техникам - рекао је Крсмановић.

Изложбу "Рајка Мерћеп: Из мапе - 120 година од рођења" организовао је Дом културе "Јевто Дедијер" и Удружење грађана "Ехо" у оквиру Омладинског фестивала "Орфеј".