latinica  ћирилица
10/10/2024 |  21:31 ⇒ 21:35 | Аутор: СРНА

Деурић: Пројекцијом филма "Mарш на Дрину" настављени "Дани Србије у Српској"

Пројекцијом филма "Марш на Дрину" Живорада Жике Митровића у Дому омладине Зворник, вечерас је настављена мнифестације "Дани Србије у Републици Српској".
Ђорђе Деурић - Фото: СРНА
Ђорђе ДеурићФото: СРНА

Директор Дома омладине Зворник Ђорђе Деурић рекао је вечерас новинарима да је Дом омладине један од домаћина манифестације која ће у овом граду трајати до 16. октобра.

- Добили смо понуду од Филмског центра и Филмских новости Србије да прикажемо десет филмова, од којих је седам играних и три документарна филма - рекао је Деурић.

Подсјећајући да ће се ова манифестација у Зворнику одвијати у наредних седам дана, Деурић је рекао да ће сваки пут, када се буде слична активност организовала, Зворник бити један од поносних домаћина.

- Филмови који ће бити приказани у Зворнику настали су у српској кинематографији који су и раније били на репертоару у Дому омладине - рекао је Деурић и додао да је за оне који их раније нису гледали добра прилика да то учине у току трајања манифестације "Дани Србије у Републици Српској".

Деурић сматра да је јако добро да је ова манифестација организована и у Зворнику.

Подсјећајући да је ово средина која има мањи број догађаја и да манифестација долази као додатни репертоар, Деурић наглашава да се не треба оптерећивати неким границама јер култура прелази све па и људске границе.

Филмске пројекције се одржавају у вечарњим часовима и све су беспалтне.

У току ове манифестације биће приказани филмови: "Марш на Дрину" Живорада Жике Митровића, "Име народа" Дарка Бајића, "Краљ Петар" Петра Ристовског, "Дара из Јасеновца" Предрага Антонијевића, "Руски конзул" Мирослава Лекића, "Хероји Халијарда" Радоша Бајића и "Олуја" Милоша Радуновића.

На репертоару су и документарни филмови "Пећка патријаршија", "Грачаница" и "Високи Дечани".

У оквиру манифестације "Дани Србије у Републиции Српској", у Народној библиотеци и музејској збирци 14. октобра биће отворена изложба "Језик је хранитељица народа" о Вуку, Доситеју, Мини, настанку језика и његовој реформи, ауторки Елиане Гавриловић и Марине Пејовић.

Традиционална манифестација "Дани Србије у Српској" под покровитељством Министарства културе Србије почела је 25. септембра.

У Зворнику је манифестација почела 3. октобра када је Национални ансамбл "Коло" организовао радионицу "Колова дјечија колонија" у коју је било укључено 40 дјеце зворничког Културно-умјетничког друштва "Свети Сава" са којима је припреман један дио кореографије игара из Шумадије.