latinica  ћирилица
10/10/2024 |  20:05 ⇒ 20:06 | Аутор: sputniknews.com

Што важи за Американце, не важи и за Црногорце: Коме смета закон о страним агентима?

Иницијатива српских странака у Црној Гори да се донесе закон којим би се регулисало функционисање разних страних организација, по угледу на амерички закон, неће успјети јер Америка не дозвољава да се овај закон ископира у земљама које су под њиховим утицајем, што је лицемјерје америчког империјализма. Ово је мишљење историчара Богдана Живковић поводом најаве из Црне Горе да је овој држави потребан овакав закон, јер многи који раде под плаштом невладиних организација покушавају да утичу на унутрашњу и спољну политику Црне Горе, и да их зато треба хитно законски регулисати.
Црна Гора - Фото: РТРС
Црна ГораФото: РТРС

Америка неће дозволити

Живковић, који је иначе и одличан познавалац политичких прилика у Црној Гори, за Спутњик каже да је врло дискутабилно да ли би такав закон могао бити донесен у Црној Гори и то из једног разлога.

- Пошто су српске партије изашле са том идејом да се то питање законски устроји и да НВО и организације тог типа које се финансирају парама из иностранства законски просто наведу и обиљеже и да то буде јавно, цијели невладин сектор је кренуо да напада ту иницијативу - каже Живковић.

Оно што је, како каже Живковић, у тим нападима најсмјешније јесте што говоре да је то копирање "руског модела".

- Наравно, ово је далеко од истине, јер је чувени амерички Закон о регистрацији страних агената (Foreign Agents Registration) закон којим се у Америци ово питање регулише. У ствари, он је био и репер по коме је замишљена ова иницијатива у Црној Гори. Међутим, Америка не дозвољава да се овај закон ископира у земљама које су под њиховим утицајем што је лицемерје америчког империјализма - објашњава Живковић.

Он је начин на који Америка гледа на овај закон у својој држави и ван ње упоредио са чином да се америчким грађанима не може судити пред међународним судовима, док осталима може.

Утицао би на америчке интересе

- Отприлике тако је и са невладиним сектором у Црној Гори. Ово је један од темељних америчких закона и у Америци је свако ко прима новац из иностранства обавезан да то пријави, и да у том смислу буде категоризован као агент од страног утицаја - објашњава Живановић.

Другим ријечима, додаје он, доношење таквог закона у Црној Гори би прије свега погодило све институције, организације и појединце финансиране из САД.

- Дакле, све оне који немају легитимитет од народа Црне Горе да шире свој утицај. Америка то не дозвољава у својој држави. Уколико би се он усвојио у Црној Гори погодио би све оне који раде за амерички утицај. Тако да, у том смислу сигуран сам, да ће наћи начин да блокирају ову иницијативу јер би у супротном погодила све актере у Црној Гори који "играју" за Америку и за саме америчке интересе. Суштински то је добра идеја и квалитетан закон али због ових реалполитичких конотација мислим да неће моћи да буде донијет - закључује Живковић за Спутњик.

Покушали да окриве Србе, Русе, СПЦ…

Коалиција српских странака међу којима је и Нова српска демократија саопштила је да им је намјера да Црну Гору учине истински слободном земљом и један од важних праваца дјеловања треба да буде припрема и доношење новог закона који ће уредити функционисање разних страних агентура.

У саопштењу се још додаје да те агентуре "подмећу, лажу и воде веома прецизну кампању за потребе страног наручиоца за кога раде".

Иначе, непосредно пред обелодавање ове иницијативе јавности је представљен извјештај Међународног форума за демократске студије при Националној задужбини за демократију (НЕД), америчке НВО која дјелује и у Црној Гори, под називом "Борба против ауторитарног утицаја на Западном Балкану: Црна Гора као пробни случај", а говори о наводном лошем утицају СПЦ-а, Србије, Русије и Кине на политичку и друштвену сцену у Црној Гори. Извјештај је финансирала Америка.