latinica  ћирилица
10/10/2024 |  19:19 ⇒ 21:46 | Аутор: sputniknews.com

Брисел одложио увођење новог система за улазак у земље ЕУ

Европска комисија донијела је одлуку да одложи увођење система уласка и изласка на спољним границама Европске уније, који је требало да почне да ради 10. новембра, саопштила је данас комесарка ЕУ за унутрашње послове Илва Јохансон.
ЕУ - Фото: РТРС
ЕУФото: РТРС

- Јасно је да то неће бити 10. новембра. Такође, постоји забринутост у вези са отпорношћу ИТ система - рекла је Јохансон на конференцији за медије након састанка Савета ЕУ за правду и унутрашње послове.

Она је истакла да три земље нису спремне да имплементирају систем до 10. новембра, када је требало да систем ступи на снагу, а према писању медија, ријеч је о Њемачкој, Француској и Холандији.

Систем ЕЕС разликује се од од Европског система путних информација и ауторизације (ЕТИАС), који ће ступити на снагу касније и захтијеваће од заинтересованих путника да попуне кратак формулар.

Било је предвиђено да ЕЕС ступи на снагу 10. новембра, док наредне године треба да услиједи наредни корак, односно систем ЕТИАС, а који се односи на добијање одобрења за улазак у 30 европских држава за људе из 60 земаља земаља, чијим држављанима није потребна виза за улазак у ЕУ.

Систем ЕЕС биће аутоматизовани ИТ систем за регистровање путника из трећих земаља, како оних који имају визе за краткорочни боравак, тако и путника којима не треба виза, и то сваки пут када пређу спољну границу ЕУ.

Овај систем регистроваће име особе, врсту путне исправе, биометријске податке, као што су отисци пристију и снимљене фотографије лица, датум и мјесто уласка и изласка из ЕУ, уз, како је раније објавила Европска комисија на свом сајту, пуно поштовање основних права и заштите података.

ЕЕС ће на тај начин замијенити тренутни систем ручног печатирања пасоша, за који се наводи да одузима много времена, а не пружа поуздане податке о граничним прелазима нити омогућава системско систематско откривање прекорачења дозвољеног боравка.