latinica  ћирилица
10/10/2024 |  19:05 ⇒ 20:07 | Аутор: РТРС

Рогатица: Засађена прва плантажа Панчићеве оморике (ВИДЕО)

На парцели Шумског газдинстава "Сјемећ" на Борикама код Рогатице засађена је прва плантажа Панчићеве оморике са 1.500 садница. Ово је наставак пројекта од прије двије године када је на локалитету Тесла код Рогатице прикупљено сјеме са преко 100 стабала.
Панчићева оморика - Фото: РТРС
Панчићева оморикаФото: РТРС

Након што је сјеме сакупљено прије двије године, оно је ручно дорађено уз адекватна испитивања квалитета и клијавости. Саднице су произведене у Центру за сјеменску расадничку производњу у Добоју у контролисаним условима.

- Онда смо извршили сјетву у контејнере, користећи најсавременију технологију сјетве и одржавања тј. производње садног материјала. Мјерили смо их и подизали и на крају их донијели на терен гдје припадају - истакао је Борислав Цвјетковић, продекан за Научно истраживачки рад Шумарског факултета универзитета Бањалука.

- Свака садница има своју маркацију. На крају радници Шумског газдинства направе рупу и ми убацијмо садницу и загрнемо земљу - прича Бранко Мандић, студент Шумарског факутлета у Бањалуци.

Шумско газдинство Сјемећ из Рогатице ће бринути о садницама, слиједи наводњавање и заграђивање парцеле.

- Платажа припада Шумском газдинству и надамо се да ће успјети саднице. Парцела је прво обрађена, дубинско орање, фрезирање и припреме за садњу - нагласио је Младен Лакић, директор ШГ Сјемећ Рогатица.

Панчићева оморика је угрожена врста и расте само у сливу Дрине и због тога се мора системски пириступити њеној заштити.

- За сваку садницу се зна ко јој је мајка, гдје је поријекло, гдје сакупљено сјеме и географској ширини и дужина позиције матичног стабла - истакао је професор Милан Матаруга.

Драган Ковачевић, из Завода за заштиту културно историјског и природног насљеђа Републике Српске, наглашава значај овог пројекта.

- Ово су одрживи депои или базе гдје морамо сачувати генетски материјал гдје можемо сачувати ову популацију у случају катастрофе, можемо извући ген материјала и вратити га на своје мјесто - каже Ковачевић.

Током наредних 15-так дана биће засађене још двије плантаже Панчићеве оморике у Сребреници и Вишеграду.