latinica  ћирилица
10/10/2024 |  19:02 ⇒ 21:46 | Аутор: РТРС

Вуковић положио заклетву; Ковачевић: Српског делегата може да изабере само Народна скупштина (ВИДЕО)

Од данас Сњежана Новаковић Бурсаћ више није делегат у Дому народа БиХ. Умјесто ње у Клубу Срба је ПДП-ов Ненад Вуковић, који је свечану заклетву положио без кворума и присуства српских делагата и то након што је за данас заказана хитна сједница Дома народа била завршена. На данашњем засједању било је чак 20 тачака дневног реда што није уобичајено за сједнице хитног карактера. Редовних сједница нема јер бошњачки делегати упорно одбијају да им присуствују због приједлога закона о Уставном суду БиХ.
Сједница Дома народа БиХ - Фото: РТРС
Сједница Дома народа БиХФото: РТРС

Тек што је исцрпљен дневни ред 6. хитне сједнице Дома народа, у делегатске клупе, гдје је раније сједила Сњежана Новаковић Бурсаћ уведен је Ненад Вуковић. Потом су три српска делегата из СНСД-а изашли из сале, а Вуковић је остао да положи свечану заклетву.

- Пошто сте рекли да смо ми напустили, не. Ми смо учествовали у раду сједнице, исцрпљен је дневни ред, завршили смо све тачке дневног реда, напустили смо, колико ми знамо послије тога нема никаквог рада, нити је било кворума за рад - истакао је Радован Ковачевић, делегат у Клубу Срба у Дому народа ПС БиХ.

На питање да ли је током полагања свечане заклетве било кворума и да ли је према Пословнику о раду Дома потребан с обзиром на то да су три српска делегата изашла након завршетка сједнице, предсједавајући Драган Човић није одговорио.

- Колега Вуковић је након ове сједнице заступник у Дому народа ПС БиХ. Колегиј је прије сједнице, допуњавајући дневни ред договорио начин како ће данас направити свечану изјаву. Након исцрпљивања дневног реда дати могућност да Ненад Вуковић да свечану заклетву што је и учинио - рекао је Драган Човић, предсједавајући Дома народа ПС БиХ /ХДЗ БиХ/.

Клуб Срба у Дому народа ПС БиХ бира Народна Скупштина Републике Српске и нико други то не може да уради поручио је Ковачевић алудирајући на избор Ненада Вуковића жријебом у ЦИК. Извјесно је да нове околности могу имати посљедице по функционисање Клуба Срба у будућности.

- Постоје ствари гдје може да дође код неких ствари до различитог гласања али исто тако постоје статусна питања око којих вјерујем да ће бити довољно памети и снаге да их заједно договорамо без обзира што смо из различитих партија. СНСД мора свхати да Клуб Срба у Дому народа није Клуб СНСД-а - истакао је Ненад Вуковић, новоизабрани делегат у Клубу Срба у Дому народа ПС БиХ /ПДП/.

Данашња хитна сједница је покушај "маскирања" чињенице да је Дом народа у блокади јер бошњачки делегати упорно одбијају да дођу на наставак редовне сједнице прекинуте још у марту због Закона о Уставном суду. Претрпили су велике критике америчког амбасадора те су се вријеме за говорницом правдали Мајклу Марфију да нису кочничари БиХ.

- Јако цијеним амбасадора Марфија. С друге стране јако ми је важно јединство Клуба Бошњака када су у питању неке црвене црте, а Уставни суд спада у те црвене црте. Када је у питању спорни закон, да имам увјеравања да ће Представнички дом оборити зај закон међутим је не могу у потпуно вјеровати у то - каже Кемал Адемовић, предсједавајући Дома народа ОПС БиХ /НиП/.

Желимир Нешковић, делегат у Клубу Срба у Дому народа ПС БиХ очекује даљу расправу.

- Очекујем и даље расправу о закону који сам предложио. Ја колико сам примјетио изузев излагања колега из Клуба Бошњака они полако ретерирају и ја очекујем наставка сједнице наредних дана али то је на њима - поручио је Нешковић.

Предсједавајући Дома Драган Човић очекује да ће већ наредне седмице бити настављена прекинута сједница, али и даље је енигма хоће ли се појавити бошњачки делегати. Након притиска америчког амбасадора и то је могуће.