latinica  ћирилица
10/10/2024 |  18:12 ⇒ 19:31 | Аутор: РТРС

Кошарац: Савјет министара није разматрао нити дао сагласност за потписивање декларације у Дубровнику

Савјет министара није разматрао нити дао сагласност за потписивање декларације у Дубровнику на коју је потпис ставила предсједавајућа Борјана Кришто, нити за то има сагласност Предсједништва БиХ, написао је замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац на свом Инстаграм налогу.
Дубровник (Фото: EPA/ANTONIO BAT) -
Дубровник (Фото: EPA/ANTONIO BAT)

Кошарац је истакао да се "Кришто поново одлучила на једностран приступ, самовољу и некоректно политичко понашање, изигравајући премијера непостојеће владе БиХ".

- Она то није. БиХ нема владу, већ Савјет министара који се саставља од министара из Српске и ФБиХ и представља помоћни орган Предсједништва БиХ. Кришто је предсједавајућа која не може потписати ништа без сагласности Савјета министара, поготово не без сагласности Предсједништва БиХ у чијој је уставној надлежности вођење спољне политике. Борјана Кришто је можда могла у лично име иступати у Дубровнику у вези са украјинским сукобим, али је недопустиво да у име БиХ говори о "руској агресији" - навео је Кошарац.

      View this post on Instagram

A post shared by Staša Košarac (@stasa.kosarac)

Кошарац је напоменуо да "то није став Републике Српске, нити њених представника на заједничком нивоу".

- Самим тим, то није званичан став БиХ. Борјана Кришто не говори, нити може говорити у име нас из Републике Српске! Став Српске о дешавањима у Украјини је познат и неприхватљива нам је констатација о "руској агресији". Бићемо приморани да поднесемо одређене пријаве против Борјане Кришто, јер је недопустиво, лицемјерно и некоректно да излази са једностраним приступом о стварима око којих консензус у БиХ не постоји - закључио је Кошарац.