latinica  ћирилица
10/10/2024 |  17:49 ⇒ 17:50 | Аутор: sputniknews.com

Скупштина Србије није прихватила приједлог забране истраживања и експлоатације бора и литијума

Посланици Скупштине Србије гласали су против измјена Закона о рударству и геолошким истраживањима којима би се забранило истраживање и експлоатација бора и литијума. За су била 84 посланика, против 128, а двоје није гласало.
Скупштина Србије (Фото: TANJUG/NARODNA SKUPŠTINA SRBIJE/PEĐA VUČKOVIĆ) -
Скупштина Србије (Фото: TANJUG/NARODNA SKUPŠTINA SRBIJE/PEĐA VUČKOVIĆ)

Сједница је почела у понедјељак, а расправу о измјенама закона којима се тражила забрана ископавања литијума иницирало је 86 опозиционих посланика.

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић је закључујући расправу рекла да се САНУ као институција није изјаснила у вези са литијумом, већ да су појединци изнијели своја мишљења, без увида у студије о утицају на животну средину.

- Не постоји документ САНУ, већ мишљење организационог одбора скупа, али то није став САНУ. Организациони одбор су чинили (Ратко) Ристић, (Драгана) Ђорђевић, они су и цитирани у приједлогу закона и знамо колико је грешака у њему - рекла је она.

Сумирајући расправу и обраћајући се грађанима, она је навела да ова измјена закона није у складу са Уставом и начелнима Закона о рударству, није у складу ни са стратешким, ни са економским интересима Србије, па је приједлог владе се измене не прихвате.

- Измјенама закона предлажете да се укине могућност да се сазна и чиме располажемо. Рудна богатства су у власништву Србије. Због чега би се одрицали тих истраживања? Увођење забране на истраживање и експлоатацију довело би до негативних посљедица и по економију и по геополитичко позиционирање земље. Били бисмо прва земља која забрањује истраживање и експлоатацију - рекла је Ђедовић Хандановић.

Министарка је казала да је фокус у расправи био на сумпорној киселини, управљању отпадом и слично, додајући да о томе треба да говоре стручњаци.

- Ја сам зато цитирала стручњаке, а не политичаре, јер је на њима да дају мишљење - рекла је она и истакла да пројекат Јадар неће утицати на водоснабдијевање, те да су у образложењу закона биле информације које нису тачне.

Рекла је и да је много нетачних информација везано за пословање компаније Рио Тинто изречено на сједници.

Посланици опозиције су на крају расправе устали и подигли папире са натписом - "Нећете копати".

Посланик Еколошког устанка Александар Јовановић Ћута је један папир са тим натписом однио до предсједнице скупштине Ане Брнабић која је узела папир, згужвала га и бацила.