latinica  ћирилица
10/10/2024 |  17:33 | Аутор: ТАНЈУГ

Шолц: Њемачка ускоро поново шаље оружје у Израел

Њемачки канцелар Олаф Шолц изјавио је данас да ће та држава ускоро послати нову траншу оружја Израелу, демантујући наводе да је Берлин донио одлуку о прекиду испоруке оружја блискоисточном савезнику.
Олаф Шолц (Фото: EPA-EFE/FILIP SINGER) -
Олаф Шолц (Фото: EPA-EFE/FILIP SINGER)

- Нисмо одлучили да не испоручујемо оружје. Ми смо испоручили оружје и испоручићемо оружје - рекао је Шолц у парламенту на скупу поводом комеморације жртава напада Хамаса 7. октобра.

Влада је донијела одлуке "које такође осигуравају да ће ускоро бити даљих испорука", рекао је канцелар, преноси Ројтерс.

Мерц, лидер немачке конзервативне опозиције, оптужио је владу да одлаже извоз оружја у Израел, укључујући муницију и резервне дијелове за тенкове.

- Савезна влада недјељама и мјесецима одбија да изда дозволе за извоз муниције, па чак и резервне дијелове за тенкове - рекао је Мерц на сједници парламента.

Одобрења Њемачке за извоз оружја у Израел нагло су смањена ове године, а одобрено је само оружје у вриједности од 14,5 милиона евра од јануара до 21. августа, према подацима које је дало Министарство економије у одговору на посланичко питање.

Њемачка је 2023. године одобрила извоз оружја у Израел у вриједности од 326,5 милиона евра, укључујући војну опрему и ратно оружје, што је десетоструко повећање у односу на 2022, показују подаци министарства.