latinica  ћирилица
10/10/2024 |  17:02 ⇒ 17:42 | Аутор: РТРС

Пољопривредни факултет у Бањалуци промовисао дипломиране инжењере (ВИДЕО)

Пољопривредни факултет у Бањалуци успјешно послује већ 32 године. Данас су промовисали дипломиране инжењере пољопривреде и мастера. Додијељена су и признања и награде за допринос развоју Пољопривредног факултета.
Пољопривредни факултет, УНИБЛ - Фото: РТРС
Пољопривредни факултет, УНИБЛФото: РТРС

Ана Иванчевић, најбољи је студент другог циклуса студија Пољопривредног факултета са просјеком 9,1. Њено усмјерење је заштита биља. Каже да су корови један од узрока највећих штета у пољопривредној производњи.

- Велика ми је част и задовољство да примим, велика је улога факултета и значај образовања и у личном и професионалном развоју - каже Ана Иванчевић.

И Сања Товрлажа је дипломирани инжењер пољопривреде која је након завршеног факултета брзо пронашла посао.

- Моја очекивања су била да ћу по завршетку одмах пронаћи посао и то се десило. тренутно сам приправник - нагласила је Сања Товрлажа, дипломирани инжењер пољопривреде.

Ове академске године на сва три циклуса студија уписано је 65 студената.

- Ове године имамо тренд раста у односу на прошлу, те 65 студената укупно за наш факултет је од значаја за Српску с обзиром да је много пољопривредних факултета у Српској, али и ФБиХ. Мислим да смо уписали довољан број да не направимо хиперпродукцију кадра - истакао је Златко Ковачевић, декан Пољопривредног факултета УНИБЛ.

Радослав Гајанин, ректор УНИБЛ, наглашава значај издвајања у пољопривреди.

- Издвајања у пољопривредни из средстава Владе Републике Српске је највеће у односу на све друге гране привреде и они који се оприједјеле да унапређују пољопривредну производњу у Српској загарантован је успјех - поручио је Гајанин.

Ресорно министарство интензивно подржава Пољопривредни факултет са којим учествује у бројним активностима.

- Радује ме да је порасло интересовање за упис студената на овај факултет јер то осигурава једну будућност Републике Српске у производњи хране - каже Горан Бурсаћ, помоћник министра пољопривреде Републике Српске.

На свечаности поводом 32 године постојања и рада Пољопривредног факултета промовисан је 41 дипломирани инжењер пољопривреде и 13 мастера.