latinica  ћирилица
10/10/2024 |  16:51 | Аутор: СРНА

Влада Србије: Усвојени меморандуми о сарадњи између Србије и Турске

Влада Србије усвојила је данас више докумената - меморандума о разумијевању и сарадњи између Србије и Турске из различитих области.
Влада Србије - Фото: РТРС
Влада СрбијеФото: РТРС

Потписана документа односе се на области рада, запошљавања и социјалне сигурности, привреде, индустрије и технологије, енергетске транзиције, медија и информисања, омладине и спорта, управљања катастрофама и ванредним ситуацијама, саопштено је из Владе Србије.

На данашњој сједници донесена је и измијењена одлука о привременој забрани увоза пелета од дрвета за додатних 90 дана, имајући у виду да поремећаји на тржишту тог производа још нису отклоњени.

Усвојен је и закључак о пројекту изградње соларних електрана великог капацитета са батеријским системима за складиштење електричне енергије у општинама Неготин, Зајечар, Оџаци, Лебане, Лесковац и Бујановац.

Усвојен је и измијењен и допуњен Закон о признавању сорти пољопривредног биља, којим се уводи реципроцитет уписа сорти пољопривредног биља уписаних у заједнички каталог Европске уније или сортну листу у једној од држава чланица ЕУ са уписом у Регистар сорти пољопривредног биља Србије.

Усвајањем ових измјена и допуна, сорте пољопривредног биља које су већ признате у Србији биће признате у државама чланицама ЕУ.

Усвојен је и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о репродуктивном материјалу шумског дрвећа којим се, између осталог, омогућава увоз селекционисаног репродуктивног материјала који потиче из региона сличних еколошких особина са регионом у коме ће се увезени материјал сијати или садити.

Влада је донијела уредбу о измјени уредбе о утврђивању Програма додјеле бесповратних средстава за куповину сеоске куће са окућницом на територији Србије за 2024. годину, за шта је обезбијеђено 950 милиона динара /8,1 милиона евра/, чиме је омогућен наставак реализације овог програма.

Усвојен је и закључак о усвајању Програма подршке економском развоју мање развијених општина кроз развој породичног и женског предузетништва на селу.