latinica  ћирилица
10/10/2024 |  16:07 ⇒ 16:10 | Аутор: СРНА

"Апофизис" ће овај пут замало промашити Земљу

Велики астероид "Апофизис" (грчки: змија која симболизује хаос и зло), величине "Емпајер стејт билдинга", пролетиће врло близу Земље у априлу 2029. године.
Истраживање свемира (Фото: EPA/MARTIN DIVISEK) -
Истраживање свемира (Фото: EPA/MARTIN DIVISEK)

Астрономи признају да овај астероид мијења путању, али процјењују да овај пут неће ударити у Земљу.

Астероид ће, према процјенама, пролетјети поред Земље на мање од једне десетине Мјесечеве удаљености и прилично унутар орбите неких геосинхронизованих Земљиних сателита.

Стручњаци објашњавају да би удар "Апофизиса" у Земљу направио регионалну катастрофу и уништио те спалио подручје широко на стотине километара, а штетних посљедица било би и глобално, са утицајем на климу.

Овај астероид спада у стјеновите астероиде, а могао би садржавати око 20 одсто жељеза.

Научници не знају његову унутрашњу структуру - процјењује се да му је средња густоћа мало испод три тоне по кубном метру.

Још у вријеме његовог открића 2004. године било је јасно да овај астероид представља озбиљну пријетњу Земљи, а научници су предвиђали потенцијални судар 2029. године.

Сада, тврде астрономи, прецизна посматрања указују да још не постоји ризик од удара 2029, па и и 2036. године, када се опет буде појавио.

Међутим, 2086. године, сматрају многи стручњаци, удар у Земљу могао би бити реалан.

Астрономска заједница је на неко вријеме одахнула, али свемирске агенције су повремено објављивале да је "уочен астероид који је категоризован као потенцијално опасан објекат".

Постоје и опрезнији и мање оптимистични стручњаци који остављају могућност да поново дође до промјене у путањи "Апофизиса".

Зато је у сусрет овом великом свемирском објекту НАСА још 2016. годи послала свемирску летјелицу "ОСИРИС-РЕКС", која треба да проучи астероид - напомињу научни портали.