latinica  ћирилица
10/10/2024 |  16:03 ⇒ 16:04 | Аутор: СРНА

Додик: За блокаду Дома народа одговорни Американци и Британци; Америка омогућила да СДА управља правосуђем

Предсједник Репубнлике Српске Милорад Додик изјавио је да су за блокаду Дома народа Парламентарне скупштине БиХ одговорни Американци и Британци, који су стали својом моћи иза лажног мандата Кристијана Шмита и дали допуштење Бошњацима да раде шта желе.
Милорад Додик (Фото: instagram.com/mdodik.official) -
Милорад Додик (Фото: instagram.com/mdodik.official)

- Све ово вријеме инсистирамо на досљедној примјени и поштовању Дејтонског споразума и боримо се да се ради у складу са Уставом и тај Мајкл Марфи је све то урушио због својих личних интереса - истакао је Додик у интервјуу за Срну.

Упитан да прокоментарише најновије саопштење Амбасаде САД у којем оптужују СДА и бошњачке делегате да скупљају јефтине политичке поене лажно се представљајући као браниоци БиХ од фантомске пријетње, Додик је одговорио да СДА кадар са сумњивом ратном биографијом управља свим процесима и свим институцијама на заједничком нивоу, које су странци успоставили за прогон неистомишљеника.

- Проблем је настао онда када се Бакир осилио и када је кадар СДА почео самовољно да поступа без тражења дозволе од Американаца, зато су се одлучили за свој пропали "тројкашки" пројекат - рекао је Додик.

Предсједник Српске је нагласио да је изјава Мајкла Марфија да "законодавна тијела у демократијама широм свијета све вријеме расправљају о лошим законима, чак и неуставним, а онда гласају против њих" представља још једно понижење дејтонске БиХ у којој је вољом управо Американаца и уз помоћ америчке силе један човјек који се лажно представља стао изнад Парламентарне скупштине и почео да намеће своја правила, проглашавајући их као законе.

- Марфи је срушио сваки договор са Бошњацима, и онемогућио функционисање уставне БиХ и сада је нашао да нам замазује очи неким причама и упозорењима СДА. То што СДА данас ради и што управља правосуђем је омогућила Америка и то је оно што ће морати Марфи да објашњава својим шефовима - истакао је Додик.

Он је констатовао да је свака порука неког америчког представника у ствари упута Суду БиХ како да раде, и то је Бакир Изетбеговић својим признањем јавно и објелоданио.

- Бакир објави да је међународна заједница стала иза монитираног процеса који су ми напаковали, и дигне се Мајкл Марфи да свим средствима удара на СДА. Може да се пере колико хоће, али сви овдје добро знају да је Америка годинама подржавала тог Бакира, и да је оно што он говори истина - нагласио је предсједник Додик.

Он је навео да је довољно прочитати биографију Сене Узуновић, која се представља као судија, а у ствари је Бакиров кадар, па да се види зашто се убрзава фарса на суду и да ту нису чиста посла.

- Не морамо ништа ни да образлажемо, сваком нормалном човјеку је јасно да она није непристрасна и да у монтираном политичком процесу против предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора 'Службеног гласника" има задатак који мора испунити. Мислили су да могу да исмију све законе и да онемогуће основна права, као сваком човјеку, е па не могу. И неће моћи. Овај процес најбоље разоткрива систем рада СДА и из чега црпе легитимитет - нагласио је предсједник Додик.

ДАНАШЊИ ПРЕДСТАВНИЦИ БОСАНСКИХ МУСЛИМАНА И ЈЕСУ ИЗ СДА САМО СЕ ДРУГАЧИЈЕ ЗОВУ

Осврнувши се на посљедњи медијски иступ Елмедина Конаковића у којем тврди да сматра потпуно погрешном блокаду Дома народа и то свих делегата из Клуба Бошњака, међу којима је и Кемал Адемовић и његове странке Народ и правда, Додик је рекао да је, као што је већ и предвидио, "свезани" министар опет почео да обећава и Американцима и Евопљанима и да се "везује" како су му рекли.

- Просто је невјероватно да постоји неко као што је Дино без трунке интегритета и карактера. Каже не подржава блокаду, а човјек из његова партије главни предводник. И он то као не подржава, јер је за другачији приступ. Ја не знам више кога они више лажу и праве будалама, па зар мисле да су у ЕУ сви неписмени и ништа не разумију? Блокирали су Дом народа како би показали да Бошњаци одлучују - Уставни суд је главна тема, одлазак странаца је приоритет, гашење ОХР-а је неопходно за опстанак БиХ. Све су то услови које морамо да ријешимо, а којима се муслимани противе. Кога лажу!? Републику Српску сигурно не. Што се нас тиче, ми смо урадили највећи дио посла који се тиче европског пута и Република Српска је била носилац свих процеса - појаснио је предсједник Додик.

Он је навео да су муслимани искористили чињеницу да имају министра иностраних послова, амбасадора при УН-у, те да путем међународних тијела износе неистине и руше инситуције и то је све од онога што је америчка "тројка" у оквиру Шмитовог пројекта успјела да направи.

- Пружили смо руку и рекли да идемо да радимо. Обећали су да ће одблокирати све што је годинама СДА радила, а умјесто тога показали су да су гори и од њих и нису ниједан договор испоштовали. Ако мисле да лажу нас, страховито гријеше, давно смо препозналу ту касаблијску и чаршијанерску политику - поручио је Додик.

Он је рекао да власт у Републици Српској нема ниједан разлог да вјерује таквој структури у ФБиХ. "Па, њима не вјерује више ни властити народ, ако су уопште и вјеровали шта. Обећали су им промјене и развој, а само су прекопирали све што СДА ради. Они немају своју политику јер су изданак СДА", додао је Додик.

Предсједник Српске је указао да данашњи представници босанских муслимана и јесу из СДА, они долазе из СДА, воде политику СДА, размишљају као СДА и руше дејтонску БиХ, једнако као СДА у жељи да створе унитарну БиХ.

- Они се само другачије зову, али јасно је да све раде у договору и с циљем да нанесу штету Републици Српској. Народ и правда и јесте пројекат СДА, као и те остале такозване грађанске сарајевске странке. Нема тамо ни слово г од грађана, али зато има много радикалног исламског фактора. И ми с њима треба да се као нешто договарамо? Да с њима има договора и рада, ми бисмо већ били у ЕУ, али нисмо и то због таквих веза и начина рада тих структура. Тачно се зна ко и на који начин ради против БиХ, али и чије су активности потенцијална опасност за безбједност - истакао је Додик.

Он је рекао да те опасности не долазе из Републике Српске, него од босанских муслимана и да то сви знају, али због политичке коректности ћуте и држе се већ уходане матрице оптуживања Срба, који су им увијек криви за све, само зато што немају страх да кажу истину.

- Остављамо углађеним политичарима да се држе те политичке коректности, а ми ћемо и даље јасно и гласно да упозоравамо док неко не одлучи да се озбиљније позабави тим пријетњама за које знамо одакле долазе. Из Српске сигурно не - поручио је предсједник Српске.

ОСТАВИТИ АНИМОЗИТЕТЕ ПО СТРАНИ, СРПСКА ЈЕ ИЗНАД СВИХ НАС И ИЗНАД СВЕГА

Осврнувши се на протекле локалне изборе у Републици Српској и ФБиХ, те разне изјаве о односима у владајућој колаицији и дешавањима у опозиционим редовима, предсједник Додик, који је и лидер СНСД-а, највеће политичке партије, која је остварила убједљиву побједу на протеклим изборима, истакао је да је заједнички задатак свих у власти, али и опозиције да јачају Републику Српску и раде што боље за општу добробит свих становника.

- То је нешто што морају имати на уму сви они који се бави јефтиним популизмом. Увијек ћу пружити руку и подржати идеју која је добра за све људе, али нећемо ћутати на подметања. Свијет је пред великим изазовима. Република Српска тражи своје мјесто и гледа начине како да се најбоље позиционира. Будућност која долази, говори да само уједињени можемо напредовати и јачати - упозорио је Додик.

Он је нагласио да поштује сваког политичара који има храбрости и жељу да води патриотску политику.

- Моја порука свима који воле Републику Српску јесте да не смију олако схватати новонастале прилике. Задатак свих нас је да обезбиједимо да Република Српска јача и да не дозволимо да они који мрзе Србе проводе своје политике и отимају наша права - указао је предсједник Српске.

Он је навео да док политички представници босанских муслимана, уз подршку дијела странаца, смишљају како да нанесу штету Србима и ослабе Српску, главно питање којим се баве такозвани опозициони представници у Српској након катастрофалних резултата јесте ко ће да их предводи.

- На изборима су понудили једно велико ништа и то су грађани и препознали. Сморили су и нас и народ својим свађама и личним фрустрацијама које су преносили и на свој рад у Народној скупштини Републике Српске, на улицу међу народ, на међусобне оптужбе, уз видљиви нерад и потпуни изостанком било какве одговорности. Они су против свега што постоји, а изгледа највише сами против себе раде. Опозиција у Српској не постоји, постоје неке структуре блиске страном фактору које не могу да се договоре ко ће да придобије њихову наклоност и како да дођу до побједе. Политике које воде су промашене и народ је то гласно рекао - констатовао је Додик, додавши да је народ уморан од тих њихових међусобних препуцавања, сујета, спинова и чега све не, а нигдје никаквог резултата, ни идеје да народ нешто види добро и паметно.

Он је оцијенио да није битно ко ће да предводи опозицију у том стрмоглавом паду, јер то неће промијенити чињеницу да немају ни програм, ни визију и да су сваким даном све даље од онога што српски народ тражи.

- Многи од њих су покушали да искористе изборе да покажу да имају неку подршку народа, како би могли изаћи с нечим пред странце, али истина је да једина улога коју они могу да имају јесте да буду дежурна сметала, букаџије и обични провокатори. Ништа више и ништа боље од тога не знају и не могу - констатовао је Додик.

ЗБОГ ПОЛИТИКЕ МИЛАНА МИЛИЧЕВИЋА И СЛИЧНИХ ЊЕМУ СДС ЈЕ НА АПАРАТИМА

На питање да прокоментарише изјаву предсједника СДС-а Милана Миличевић да у укупном броју резултата, једине двије политичке партије које имају отприлике исти резултат какав су имали 2020. су СДС и СНСД, предсједник Додик је одговорио да је СДС због политике Милана Миличевића и сличних на апаратима, те да сваки патриота види да то није политика СДС-а, да су застранили и да зато сваким даном губе све више подршку.

- Можда су Драшко Станивуковић и Љубиша Петровић успјели да направе неки резултат, али то не може да прикрије неуспјех свих опозиционих партија. Избори су показали да су њихове лажи провидне и да их нико неће подржати да би наставили да не раде ништа. Опозицоне партије које су у неким локалним заједницама биле власт, а сада су отишле на само дно, то би требали да објашњавају својим бирачима и да сносе одговорност за такву катастрофу, а не да спинују о томе да им је неко други крив. Бањалука и Бијељина, као и свако мјесто у Републици Српској за нас је једнако важно и ми ћемо анализирати сваку општину без обзира на успјех који смо постигли и убједљиву побједу - нагласио је Додик.

Он је оцијенио да свако треба да остави по страни своје анимозитете, јер је Република Српска обавеза свих нас и задаци и опозиције и власти морају бити исти.

- Не може неки странац да ушета овдје и да неки представник опозиције каже да је то океј. Република Српска је изнад свих нас и изнад било каквих личних препуцавања. Неки популисти покушали су све што се могло покушати и све је пропало, то им је ваљда довољна порука. Ваљда је коначно дошло вријеме да се опозиција престане шегачити и да схвати важност своје улоге у друштву и у Републици Српској, јер је Српска изнад свих нас и изнад свега - закључио је Додик.