latinica  ћирилица
10/10/2024 |  15:58 | Аутор: РТРС

У недјељу саборно окупљање у Тузли

Прилика за још један сабор у Саборном храму у Тузли биће 13. октобра 2024. године када ће митрополит Фотије, уз саслужење више архијереја СПЦ, освештати фреске/иконе којима је први пут у својој дугој историји украшен Саборни Храм Успења Пресвете Богородице у Тузли, сапштено је из Митрополије зворчнико-тузланске.
Саборни храм Успења Пресвете Богородице у Тузли - Фото: РТРС
Саборни храм Успења Пресвете Богородице у ТузлиФото: РТРС

Бисер Православља и национални споменик културе српског народа у БиХ, тузлански Саборни храм, одолијева вијек ипо тешким временима и са својим светло-плавим високим куполама "као голубица стоји, спремна ка небесима да узлети", како у песми пише митрополит зворничко-тузлански Фотије.

- Тога дана нема пречег посла ни важније дужности него да будемо у Тузли, како би, поред свега наведеног, пружили подршку свештенству и православним тузлацима који су марљиво чинили све да оваквим сјајом сија један од најлепших храмова на овим просторима - наводи се у саопштењу.

У претходним годинама су се великим духовним и грађевинским подухватима над овим храмом обистиниле речи црквене песме које кажу: "Свако своје зрно наде нек принесе Хлебу Спаса, како је дивно Господе кад храм васкрсава".

Света архијерејска Литургија почиње у 9 сати.

Покровитељ освећења и велики добротвор Саборног храма у Тузли је предсједник Републике Српске Милорад Додик уз помоћ Владе Србије и министра у Влади Србије господина Ненада Поповића.

- За оне који нису у могућности да дођу сопственим превозом, организован је бесплатан аутобуски превоз из Бијељине, Брчког, Дервенте, Зворника, Лопара, Петрова, Осмака, а све информације о истом можете добити у својим храмовима - истиче се у саопштењу.