latinica  ћирилица
10/10/2024 |  15:54 ⇒ 16:04 | Аутор: sputniknews.com

Рјабков: Склизнућемо у прави сукоб ако САД не промијени политику

Непрестаним охрабривањем деструктивних фантазија кијевског режима САД би могле да погоршају кризу и изазову прави сукоб између Русије и Запада, упозорио је замјеник министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков.
Сергеј Рјабков (фото: EPA-EFE/GAVRIIL GRIGOROV) -
Сергеј Рјабков (фото: EPA-EFE/GAVRIIL GRIGOROV)

Рјабков је напоменуо да се није промијенила процена Москве о улози коју САД играју у украјинском сукобу, слијепо подржавајући најразорније планове Кијева, након саопштења Пентагона да за Кијев остају на снази ограничења да користи америчко оружје за нападе на руску територију.

- Више пута је речено да је политика Вашингтона, у смислу повлађивања најразорнијим и најдалекосежнијим плановима и фантазијама Кијева, у великој мјери основа те жестоке кризе, која пријети високим ризицима и опасношћу од клизања у свеобухватни сукоб између Русије и историјског Запада. Наравно, јучерашња саопштења ништа не мијењају у нашој процјени. Нису нам потребни сигнали, већ реалан доказ да постоји разумијевање узалудности курса слијепе подршке кијевском режиму и опасности које се погоршавају у условима када се тај курс не ревидира - објаснио је Рјабков у разговору са новинарима.

Тренутно нема никаквих основа за преговоре о стратешкој стабилности са Америком, констатовао је дипломата.

- Сада се ситуација драстично промијенила. Сада више немамо никакву могућност, перспективу или основу за вођење таквих преговора, узимајући у обзир дубоко непријатељску, антируску политику. Та политика има за циљ да нам нанесе такозвани стратешки пораз којег се придржавају САД и њени савезници у Европи. Док се то не промијени, не може бити никаквих преговора о стратешкој стабилности, продужетку споразума СТАРТ 3, ко год да постане сљедећи предсједник САД - саопштио је он.

О новој Трампови изјави

Како је истакао, није истина да су Вашингтон, Москва и Пекинг били близу склапања споразума о денуклеаризацији за вријеме мандата Доналда Трампа, као што он тврди.

Подсјећања ради, Трамп је у сриједу изјавио да су током његовог мандата САД, Русија и Кина биле близу склапања споразума који је подразумијевао потпуно одустајање од нуклеарног наоружања.

- Не, то није тачно. Опште је познато да нису успјели покушаји Трампове администрације да ставе за исти преговарачки сто и нас и кинеску делегацију и преставнике - објаснио је Рјабков.

О БРИКС-у

Замјеник шефа руске дипломатије осврнуо се на тему настојања Запада да изазове раздор у раду организације БРИКС.

Како каже, ти покушаји су осуђени на пропаст – Запад неће успјети да дискредитује БРИКС и да унесе неслогу међу државама чланицама асоцијације.

Према његовим ријечима, западне земље су више пута и без икаквог основа оптуживале медије других земаља за ширење дезинформација и пропаганде и под тим изговорима их блокирале. БРИКС неће игнорисати то, поручио је он.

О састанку лидера нуклеарне "петорке"

Дипломата је такође саопштио да ће у наредних неколико недјеља бити одржан састанак представника пет нуклеарних земаља.

Како каже, одржаће се у формату нуклеарне "петорке" (Русија, Кина, Велика Британија, САД и Француска) на маргинама сједнице првог комитета у Њујорку.