latinica  ћирилица
10/10/2024 |  15:36 ⇒ 15:37 | Аутор: ТАНЈУГ

Лепосавић: Корисници Центра за социјални рад уплашени и забринути због најаве Приштине о исељењу

Испред канцеларије Центра за социјални рад у Лепосавићу данас се окупио велики број корисника социјалне помоћи који не желе да Центар, чије исељење тражи Приштина, буде измјештен или затворен.
Лепосавић (Фото: TANJUG/MIRA ĐURĐEVIĆ) -
Лепосавић (Фото: TANJUG/MIRA ĐURĐEVIĆ)

Директор Центра за социјални рад Наташа Настић изјавила је да су корисници, из страха да ће доћи до затварања Центра за социјални рад и да ће остати без било каквих примања, дошли са захтјевом за било какву новчану помоћ или за било какав вид помоћи у материјалу, намирницама и хигијени.

Она је за ТВ Мост рекла да се Центар за социјални рад бави обрадом комплетне документације везано за све исплате, сва давања, финансијска или материјална, смјештајем дјеце и одраслих у домове, збрињавањем дјеце без једног или оба родитеља, издавањем потврда о праву на родитељство приликом рођења дјетета, вршењем и процјеном давања упута за пратиоце хендикепираној дјеци, старим и незбринутим лицима, као и свим видовима насиља у породици, помоћи избјеглицама и интерно расељеним лицима.

Нагласила је да ће затварање центра довести до још већег исељавања становништва.

- То је најугроженија категорија становника, много је корисника, просто ти људи немају средства да купе основне животне намирнице - навела је Настић.

Корисници социјалне помоћи финансиране од Владе Србије забринути су и уплашени.

- Прилично је тешко, ја и син смо корисници, има нас десеторо у породици, много лоше за нас који примамо социјалну помоћ - рекао је један од корисника социјалне помоћи.

Корисница социјалне помоћи наводи да је болесна, да живи сама и да је одлазак у Рашку за социјалну помоћ додатна отежавајућа околност.

Градоначелник Лепосавића Лјуљзим Хетеми, изабран на изборима на којима Срби нису учествовали, 7. октобра је упутио захтјев да се Центар за социјални рад у Лепосавићу исели из просторија које користи у року од седам дана.