latinica  ћирилица
10/10/2024 |  15:13 ⇒ 16:04 | Аутор: РТС

Јужнокорејска књижевница Хан Канг добитница Нобелове награде за књижевност (ФОТО)

Нобелова награда за књижевност, како је саопштио Нобелов комитет, додјељује се јужнокорејској ауторки Хан Канг "за њену интензивну поетску прозу која се суочава са историјским траумама и разоткрива крхкост људског живота".
Хан Канг (Фото: EPA/YONHAP SOUTH KOREA OUT) -
Хан Канг (Фото: EPA/YONHAP SOUTH KOREA OUT)

Хан Канг је ћерка писца Хан Сеунгвона. Рођена је у Гванџуу , а са 10 година се преселила у Сујури, у Сеулу , о чему с љубављу говори у роману Лекције грчког.

Студирала је корејску књижевност на Универзитету Јонсеи. Њен брат Кан Долим је такође писац.

Канг је започела своју списатељску каријеру када је једна од њених песама објављена у издању часописа Социетy анд Литературе. Њен званични деби услиједио је следеће године, када је њена кратка прича Скерлетно сидро побиједила на књижевном конкурсу у Сеулу Синмун.

Њена прва збирка прича, Љубав према Јеосу, објављена је 1995. До сада је објавила романе Црни јелен (1998), Твоје хладне руке (2002), Вегетаријанка (2007), Борба са дахом (2010), Лекције грчког (2011), Људска дела (2014), Бела књига (2016) и Ми се не растајемо (2021). Збирку поезије Стављам вече у фиоку (2013), књиге есеја, укључујући Љубав и ствари око љубави (2003), Тихо певане песме (2007).

Хан Канг је такође музичарка и визуелна умјетница, а њен рад често одражава обје ове склоности. Твоја хладна рука (2002) врти се око приче о вајару и његовом моделу. Када је објавила књигу есеја Тихо певане пјесме (2007), објавила је ЦД са десет пјесама које је компоновала, написала текстове и снимила. У почетку није намеравала да пјева, али Хан Јунг Рим, музичар и продуцент, инсистирао је да сама сними пјесме.

Од љета 2013. године , предавала је креативно писање на Институту за уметност у Сеулу.

Године 2018, роман Вољеном сину изабран је за уметнички пројекат "Футуре Либрарy" шкотске уметнице Кејти Патерсон. Биће објављен 2114. године у антологији од 100 текстова. До тада ће се рукопис чувати у библиотеци у Ослу у необјављеном и непрочитаном облику.

Добитник је Букерове награде 2016. године. и француске награде Медичи 2023. године за најбоље дјело на страном језику.

Хан Кангова физичка емпатија према екстремним животним причама је појачана њеним густим метафоричким стилом. Лекције грчког из 2011. је задивљујући приказ необичне везе између две рањиве особе. Млада жена која је, након низа трауматичних искустава, изгубила моћ говора, повезује се са својим учитељем, који и сам губи вид, на старогрчком. Књига је прелијепа медитација о губитку, интимности и крајњим условима језика, стоји у образложењу Андреса Олсона, председника Нобеловог комитета.