latinica  ћирилица
10/10/2024 |  13:37 ⇒ 13:59 | Аутор: СРНА

Андрићева награда Срђану Тешину

Престижна Андрићева награда данас је уручена Срђану Тешину за збирку приповједака "Црна Анђелија и друге зверске приче".
Престижна Андрићева награда - Фото: СРНА
Престижна Андрићева наградаФото: СРНА

Тешин је на свечаности у Задужбини Иве Андрића у Београду рекао да је сан сваког српског писца да буде добитник Андрићеве награде.

- Имамо само једног нобеловца и ова награда је уједно најважнија и у симболичном и сваком другом смислу, нарочито за мене приповједача, јер долази као круна мог стваралаштва - рекао је Тешин.

Он сматра да је награду добио у право вријеме, с обзиром на то да има 53 године и да може да се носи са значајем саме награде.

Тешин је указао да све приче из награђене збирке говоре о односу људи и животиња тако што је покушавао да у људима нађе оно животињско, а у животињама оно људско.

Управник Задужбине Маја Радонић подсјетила је да се награда "Иво Андрић" додјељује већ 48 година за најбољу приповијетку, циклус или збирку приповједака написану на српском језику, нагласивши да је српска приповједачка традиција израсла из епског насљеђа и развијана упоредо с њим.

- Она опстаје и обнавља се спајањем древног и модерног у сваком новом књижевном нараштају, добоко укоријењена у сваком новом књижевном нараштају и у вијековима српске књижевности - рекла је Радонићева на свечаности.

Академик Миро Вуксановић је указао да Задужбина годинама приређује програм на дан који је ове године први пут означила као манифестацију под називом "Дан рођења Иве Андрића".

- То је учињено ради прецизности и да би гласније одјекнула свечаност под чијим новим именом све што се дешава бива још свечаније - рекао је Вуксановић.

Он је додао да је велико задовољство и привилегија саопштити да у овом мјесецу задужбина романима "На Дрини ћуприја" и "Травничка хроника" завршава приређивање цјелокупног критичког издања дјела Иве Андрића.

Према тестаментарној вољи Иве Андрића, Задужбина Иве Андрића је 1976. године установила Андрићеву награду за најбољу приповијетку, циклус, односно збирку приповједака објављене на српском језику између 1. јануара и 31. децембра претходне године.