latinica  ћирилица
10/10/2024 |  13:31 ⇒ 14:00 | Аутор: РТРС

Утврђен Консолидовани извјештај о извршењу буџета - раст прихода

Влада Републике Српске утврдила је данас Консолидовани извјештај о извршењу буџета Републике Српске за период од 1. јануар-30. јун 2024. године, који је израђен у складу са одредбама Закона о буџетском систему Републике Српске.
Сједница Владе Српске - Фото: Уступљена фотографија
Сједница Владе СрпскеФото: Уступљена фотографија

Приходи и примици планирани буџетом на општем фонду у првој половини 2024. године остварени су у износу од 3,077.5 милијарде КМ, што је за седам одсто више у односу на усвојени буџет за шест мјесеци ове године, саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.

Буџетски приходи остварени су у износу од 2,320.2 милијарде КМ, што је у нивоу са буџетом за шест мјесеци, односно за један одсто мање у односу на финансијски план за прва два квартала ове године.

Приходи од директних пореза остварени су у износу од 1,198.9 милијарде КМ, што је за седам одсто више у односу на буџет за шест мјесеци, односно за један одсто мање у односу на финансијски план за прва два квартала ове године.

Индиректни порези су у износу од 965,5 милиона КМ, што је за четири одсто мање у односу на буџет за шест мјесеци, а у нивоу су са финансијским планом за прва два квартала 2024. године.

Расходи и издаци планирани буџетом на општем фонду у првој половини 2024. године исказани су у износу од 2,686.4 милијарде КМ, што је за шест одсто мање у односу на буџет за шест мјесеци ове године, односно за четири одсто мање у односу на оперативни буџет.

У првој половини 2024. године евидентирани су расходи за пројекте који се финансирају из средстава намијењених за јавна улагања у износу 42,8 милиона КМ.

Ино-дуг је у првој половини 2024. године редовно сервисиран и за те потребе издвојено је 230,1 милион КМ. Настављена је континуирана амортизација унутрашњег дуга и из редовних буџетских средстава издвојено је 325,4 милиона КМ, наводи се у саопштењу.

Влада Републике Српске прихватила је Информацију о утрошку и ефектима додијељених средстава подстицаја за директна улагања у 2023. години.

Министарство привреде и предузетништва је по Јавном позиву за додјелу подстицаја за директна улагања у 2023. години, одобрило подстицаје за 233 привредна субјекта. Додијељени су подстицаји за укупно 179 привредних субјеката у износу од 13.150.985 КМ.

Након исплате средстава подстицаја, а закључно са 30. септембром 2024. године, два привредна субјекта нису реализовала у потпуности подржани пројекат и извршили су поврат средстава.

Обавезу доставе извјештаја о намјенском утрошку подстицаја имало је укупно 177 корисника подстицаја. Извјештај о намјенском утрошку подстицаја закључно са 30. септембром 2023. године доставило је 149 корисника подстицаја, а 24 корисника је анексом уговора продужен рок за достављање извјештаја, док је за четири корисника подстицаја покренут поступак наплате средства обезбјеђења.

Сумирањем економско-финансијских показатеља пословања корисника подстицаја у 2023. години у односу на 2022. годину, евидентни су ефекти - раст укупног прихода за 5,2 одсто и повећање запослених радника за 1,9 одсто или за 360 радника.

Сходно томе, а полазећи од чињенице да су подстицајима подржане инвестиције привредних субјеката у набавку савремене технологије и опреме у вриједности од 76 милиона КМ, које се реализују у периоду отежаних услова пословања, те оствареном расту прихода и броја запослених радника, у Влади сматрају да су додијељени подстицаји постигли одговарајуће ефекте и оправдали очекиване резултате.

Влада Републике Српске донијела је данас и Уредбу о измјенама Уредбе о висини путарине.

Разлог за доношење ове уредбе је потреба једноставнијег и прецизнијег дефинисања класа возила према којима се наплаћује путарина, као и потреба наплате путарине у ефективном страном новцу. Под ефективним страним новцем подразумијева се евро, с тим да се поврат новца врши искључиво у конвертибилним маркама по важећем курсу, наведено је у саопштењу.