latinica  ћирилица
10/10/2024 |  12:50 ⇒ 12:53 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучић: Потписаћемо са америчком фирмом значајан енергетски уговор (ФОТО)

Предсједник Србије Александар Вучић најавио је данас послије састанка са подсекретаром САД за економски раст, енергетику и животну средину Хозеом Фернандезом, да ћемо у сриједу, сљедеће недјеље, потписати значајан енергетски уговор са америчком фирмом УГТР.
Александар Вучић и Хозе Фернандез (Фото: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg) -
Александар Вучић и Хозе Фернандез (Фото: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg)

- Ми ћемо сљедеће недјеље потписати изузетно значајан енергетски уговор. Испуњавање тог енергетског уговора ће у будућности значити много за нашу земљу и осигурати нам оно што је важно и оно због чега ћемо моћи да, буквално, неколико година имамо електричну енергију, а што није лако у савременом свијету. У сриједу ће бити потписивање тог уговора - рекао је Вучић.

Захвалио је Фернандезу на посијети нашој земљи.

- То је за нас и част и привилегија и прилика да разговарамо о најважнијем или једном од најважнијих аспеката наших односа са Сједињеним Америчким Државама. И имали смо добар и дуги садржајан разговор - рекао је Вучић.

Он је истакао да економска и трговинска размена са Сједињеним Америчким Државама, без обзира на велику удаљеност између наших земаља, значајно напредује.

- Она је вишеструко увећана у односу на период прије само неколико година и очекујемо да ове године буде највећа у историји и пријеђе 1,4 милијарде долара, а према нашој рачуници у првих осам мјесеци она је износила готово 900 милиона евра - рекао је Вучић.

Додао је да су разговарали на састанку и о бројним важним пројектима.

Он је рекао да је Фернандез са шефом српске дипломатије Марком Ђурићем потписао билатерални споразум о стратешкој сарадњи у области енергетике и да је за Србију то "једна од кључних ставки".

Вучић је казао да је са Фернандезом разговарао и о даљем техничко-технолошком унапређењу и напретку Србије.

- Разговарали смо и о увођењу 5Г мреже у Србији, о томе како и на који начин да сви наши подаци буду заштићени, да грађани буду сигурни, а да истовремено обезбиједимо технолошки напредак какав постоји у најразвијенијим земљама свијета - рекао је Вучић.

Према његовим ријечима, са саговорником је разговарао и о коришћењу минералних сировина и о литијуму.

- Рекао сам да ћемо коначну одлуку донијети када будемо сагледали све студије и да вјерујемо да је могуће да и уз америчку помоћ и подршку обезбиједимо највише заштиту животне средине, потпуно заштиту људи и да видимо као велику прилику постојање минералних сировина на територији Србије за даљи економски успон и развој наше земље - навео је Вучић.

Он је додао да је за то потребно да се испуне услови и да вјерује да је добио подршку од америчке стране.

Вучић је истакао као важно и добру сарадњу Телекома и ЕXИМ банке.

- Експортна и импортна банка, већ је донијела одлуку и иде у финансирање одређених пројеката у Телекому од 50 милиона евра - рекао је Вучић.

Он је истакао да очекује да стопа раста у Србији у овој години буде већа од четири одсто, упркос суши која је погодила пољопривреду.

- Да бисмо све то успјели, да бисмо све то могли да направимо, управо је важно да идемо степеник по степеник напред, а не да само очекујемо да се све настави и да буде лијепо, а да не морамо ништа ново да урадимо - рекао је Вучић.

Напоменуо је да је неопходно да радимо напорније како бисмо успјели да поправимо своју позицију у свијету и своју позицију на глобалном тржишту.