latinica  ћирилица
10/10/2024 |  12:46 ⇒ 12:46 | Аутор: РТРС

Бањалучки Пољопривредни факултет обиљежава 32 године

Пољопривредни факултет Универзитета у Бањалуци обиљежава 32 године рада и постојања и то са изузетним успјехом.
Пољопривредни факултет - Фото: РТРС
Пољопривредни факултетФото: РТРС

Поводом данашњег дана промовисани су дипломирани инжењери пољопривреде и мастера и додијељена признања и награде за допринос развоју Пољопривредног факултета.

Презентоване су и успјешне приче пољопривредника који су покренули властити бизнис након окончања студија.

Декан Пољопривредног факултета Златан Ковачевић рекао је да је ове године уписано више студената на сва три циклуса студија.

- Ове године имамо тренд раста у односу на прошлу, те 65 студената укупно за наш факултет је од значаја за Српску с обзиром да је много пољопривредних факултета у Српској, али и ФБиХ. Мислим да смо уписали довољан број да не направимо хиперпродукцију кадра - рекао је Ковачевић.

Ректор бањалучког Универзитета Радослав Гајанин рекао је да Пољопривредни факултет успјешно послује већ 32 године, а истиче се и у међународним пројектним активностима гдје су наставници и сарадници ове високошколске установе изузетно цијењени.

Гајанин је нагласио да су кадрови са овог факултета најуспјешнији када је ријеч о проласцима на конкурсима за финансирање пројеката.

Помоћник министра пољопривреде Републике Српске Горан Бурсаћ истакао је да ресорно министарство интензивно подржава Пољопривредни факултет са којим учествује у бројним активностима.

- Радује ме да је порасло интересовање за упис студената на овај факултет јер то осигурава једну будућност Републике Српске у производњи хране. Државе које самостално могу да произведу храну и енергију биће све значајније на глобалном плану - нагласио је Бурсаћ.