latinica  ћирилица
10/10/2024 |  12:07 | Аутор: СРНА

Граорац: Процесуирати извршиоце злочина над Србима у 13 западнокрајишких општина

Предсједник Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Исидора Граорац позвала је тужилаштва БиХ и Хрватске да процесуирају припаднике хрватских оружаних снага и такозване Армије БиХ који су током агресије на западнокрајишке општине 1995. починили злочине над 2.214 српских цивила и војника.
Исидора Граорац - Фото: РТРС
Исидора ГраорацФото: РТРС

Граорчева је Срни изјавила да је данас један од најцрњих дана Мркоњић Града и других општина западне Крајине.

- Оно што се десило у овим општинама је типични примјер агресије на наше вјековне просторе, наша огњишта, прошлост и историју нашег народа - истакла је Граорчева.

Она је подсјетила да је прије 29 година Мркоњић Град остао пуст, да је у њему убијено све што се кретало и да је тада живот у овом малом граду замро.

Побијени војници и цивили, имовина уништена или опљачкана. То је остало послије 10. октобра 1995. године. И као што и сваке године понављамо, нико није одговарао, нико није процесуиран, поступак није и питање је да ли ће покренут", констатовала је Граорчева.

Она је указала да, упркос свим доказима, снимцима, документима, упркос највећој масовној гробници српског народа у протеклом рату, посрмтним остатацима 181 лица, доказа злочина које су хрватске снаге, потпомогнуте са јединицама из Херцеговине учиниле над српским народом, нико није осуђен.

- У граду је нађена гробница у којој су се налазили једни до других старци, жене, војници... Злочин за који Тужилаштво БиХ није нашло за сходно да процесуира, толико јасно и доказано.... до данас ништа - нагласила је Граорац.

Она је навела да је на недавном састанку са главним тужиоцем Међународног резидуалног механизма за кривичне судове у Хагу Сержом Брамерцом тражена сагласност породица жртава да тај механизам преузме предмете гдје су починиоци у сусједним земљама.

- А шта је са Мркоњић Градом, шта је са злочинима које су починиле регуларне снаге Хрватске? Хоће ли процесуирати своје држављане, генерале и одговорне за ове злочине? Нажалост, српске жртве нису исто третиране - навела је Граорчева.

Она је констатовала да је српска мајка Милева Жупић остала без своја три сина, са којима се угасила лоза још једне српске породице.

Граорчева је навела да су сви били убијени и да су их нашли у масовној гробници.

- Живјела је она послије њих, жалила и пресвисла за њима, а правду није дочекала - нагласила је Граорчева.

Она је позвала надлежне, тужилаштва БиХ и Хрватске, да реагују, да покажу да су спремни да осуде злочинце, имајући у виду шта су радили, да су невине српске цивиле убијали, да су имовину палили и да су уништили читав један град.

Граорчева је указала да није ријеч само о Мркоњић Граду, да је ту читав сјевер Републике Српске, Петровачка цеста и небројена мјеста страдања српских цивила за које су директно одговорни војници Хрватске војске.

- Нама остаје да ове дане будемо уз породице чији чланови су страдали, да нашој дјеци говоримо о оном шта се десило и да никад више не дозволимо да се овако нешто никад не понови - нагласила је Граорчева.

Оружане снаге Хрватске, ХВО-а и такозване Армије БиХ су у агресији на 13 западнокрајишких општина протјерале 120.000 Срба са њихових вјековних огњишта.

За злочине које су починили нико није одговарао јер српске жртве, нажалост, још нису третиране као страдали из друга два народа.

Највећа масовна гробница пронађена је на православном гробљу у Мркоњић Граду из које је ексхумирано 181 тијело.

Међу 2.214 убијених су 753 српска цивила, од којих се 149 воде као нестали, као и 1.461 припадник Војске Републике Српске, од којих се њих 79 још воде као нестали.

Агресија је извршена од јула до октобра 1995. године на 13 западнокрајишких општина Републике Српске Грахово, Гламоч, Купрес, Шипово, Србобран, Јајце, Рипач, Дрвар, Петровац, Кључ, Крупа на Уни, Сански Мост и Мркоњић Град.