latinica  ћирилица
10/10/2024 |  11:53 ⇒ 12:39 | Аутор: СРНА

Инвеститор кажњен због незаконите градње хидроелектране на Уни

Државни инспекторат Хрватске казнио је са 31.570 евра инвеститора због незаконите градње мале хидроелектране на ријеци Уни.
Ријека Уна - Фото: СРНА
Ријека УнаФото: СРНА

Инспекција је раније против инвеститора покренула управни поступак и забранила му изградњу мале хидроелектране Уна-млин, снаге 160 киловата.

Забрана градње и даље је на снази, али уништени појас уз ријеку није саниран, што се посебно видјело током великих киша прошле седмице када је поплављена стаза која води до градилишта.

Осим тога, због радова је порастао и водостај ријеке, тако да вода прелази преко зечијег насипа и када нису велике падавине, преноси портал Индекс.

Надлежне институције су наредиле инвеститору да уклони и збрине сав одложен и насипан земљано-камени и остали отпадни материјал, као и вреће са пијеском, што до сада није учињено.

Овог љета мјештани, активисти и представници разних удружења мирно су протестовали против изградње мале хидроелектране на Уни, али су почетком јула почели радови на заштићеном дијелу тока Уне.

Инвеститор Пипра је почео радове у заштићеном подручју, позивајући се на грађевинску дозволу коју им је издала Задарска жупанија.

Испоставило се да је дозвола издата без спроведене оцјене прихватљивости пројекта за еколошку мрежу, а у цијелу причу укључили су се и Криминалистичка полиција и Државно тужилаштво који раде на овом предмету.

Државни инспекторат је 19. августа саопштио да је инвеститору рјешењем забрањено извођење радова на том заштићеном подручју.