latinica  ћирилица
10/10/2024 |  11:50 ⇒ 12:39 | Аутор: РТРС

У Требињу приказан филм "Јасеновац" (ВИДЕО)

У Требињу је приказан филм "Јасеновац", аутора Данка Васовића, новинара из Београда.
Јасеновац (Фото: Јавно власништво) -
Јасеновац (Фото: Јавно власништво)

У филму је кориштена до сада јавности непозната документарна грађа, која је чувана зарад интереса једнопартијског система и државе.

Васовић је још 1986. јавно проговорио о једној од највећих афера 20. вијека - Курт Валдхајм бивши нацистички официр, готово деценију је први човјек Уједињених нација.

Оригинални усташки снимци су аутентични документи, који не дозвољавају расправу о томе шта је био Јасеновац у Другом свјетском рату. Аутор је пронашао бункерисан материјал, који говори о најмонструознијим злочинима у том концентрационом логору, једином који није био ослобођен у Другом свјетском рату.

Васовић је дуго година трагао за документима из Другог свјетског рата и чињеницама о страдању српског народа са Козаре, гдје се десио најтежи геноцид. Посебно због страдања око 22.000 српске дјеце. И данас је, под патронатом свјетских сила, на сцени изврнута логика.

Иако је у концентрационом логору Јасеновац био присутан и Међународни црвени крст, Васовић каже да у сједишту те организације у Женеви не постоје документи о томе. Исто се десило и у Ватикану, чији су папски нунцији знали за геноцид и најстравичније злочине, па и тадашњи надбискуп Алојзије Степинац. Кардинал је, каже Васовић, на основу докумената, учествовао у скривању чињеница о логору у Јасеновцу и опљачканим златом од логораша организовао плаћање "пацовских канала" за бијег усташа.