latinica  ћирилица
10/10/2024 |  11:21 | Аутор: ТАНЈУГ

Читав разред ОШ у Загребу бојкотује наставу због насилног вршњака

Пети дан за редом читав разред једне основне школе у Загребу не похађа наставу из протеста, јер је у њихово одјељење премјештен ученик из друге школе, због непримјереног и насилног понашања.
Вршњачко насиље - Фото: РТРС
Вршњачко насиљеФото: РТРС

Родитељи од надлежних институција траже гаранцију безбједности њихове дјеце у разреду, с обзиром на то да се због ученика, који је окарактерисан као насилник, у претходној школи исписао читав разред.

Родитељи траже и јавно извињење министра образовања Радована Фухса због изјаве да противљењем ученици и родитељи изазивају "балван револуцију".

Како преноси ХРТ, дио родитеља одлучио је и да званично пријави проблематичног ученика за вербално злостављање са сексуалним конотацијама. За тог ученика желе примјерену помоћ.

Због овог случаја, састаће се и са правобранитељком за дјецу Хеленом Пирнат Драгичевић.

- Спремни смо ићи до краја. Док год се то не ријеши - поручили су родитељи.

- Највјероватније дјеца и даље неће у школу јер неће одустати. Наше одустајање би значило да прихватамо накарадну ситуацију и накарадни систем који нас тјера да наша дјеца и ми будемо жртве - рекли су представници родитеља.

Иначе, ресорни министар био је против премјештања поменутог ученика из претходне школе у другу, увјерен да је ово питање требало ријешити на ниову управе школе.