latinica  ћирилица
10/10/2024 |  11:09 ⇒ 14:09 | Аутор: РТРС

Обиљежено 29 година од страдања Срба у агресији на западнокрајишке општине (ФОТО/ВИДЕО)

У Мркоњић Граду данас је служен парастос и положени вијенци за 2.214 српских цивила и војника које су прије 29 година убили припадници Оружаних снага Хрватске и такозване Армије БиХ у агресији на 13 западнокрајишких општина.
Помен у Мркоњић Граду - Фото: РТРС
Помен у Мркоњић ГрадуФото: РТРС

Протјерано је 120.000 Срба са њихових вијековних огњишта. Пред судовима у БиХ и Хрватској до сада нико није одговарао за монструозне злочине над Србима у 13 западнокрајишких општина.

ФОТО: РТРС

Начелник општине Мркоњић Град Драган Вођевић рекао је да се обиљежавањем 29 година од страдања и прогона Срба из 13 западнокрајишких општина чува сјећање на болну прошлост, али и учвршћује одлучност да се никада не дозволи да се ови трагични догађаји понове.

- Данас се са тугом сјећамо једног од најтежих тренутака у новијој историји нашег народа - пада 13 западнокрајишких општина. Овај дан нас подсјећа на велику жртву коју су дали многи наши сународници, бранећи огњишта, слободу и право да живе на својој земљи - рекао је Вођевић.

Фото: РТРС

Помоћник министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Небојша Видаковић рекао је да међународна заједница све чини да прикрије злочине над српским цивилима и војницима у 13 западнокрајишких општина.

Он је навео да је иза агресора остала 81 масовна гробница, од којих је највећа у Мркоњић Граду у којој су сахрањена тијела 181 борца и цивила.

- За те злочине нико није одговарао, а налази патолога су показали да су жртве мучки убијене - рекао је Видаковић у Мркоњић Граду на обиљежавању 29 година од агресије на 13 западнокрајишких општина и злочина над 2.214 српских цивила и војника.

ФОТО: РТРС

Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Страхиња Ерац рекао је да је Мркоњић Град постао симбол српског страдања, јер су у тој општини 1995. године почињени најстрашнији злочини над старцима, женама и дјецом.

- У најтежим тренуцима Србија није окренула леђа својим сународницима и наставиће и даље да им помаже - рекао је Ерац и додао да злочини који су почињени морају остати записани и да треба његовати културу сјећања.

Фото: РТРС

Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је да је агресија на 13 западнокрајишких општина, осмишљен и планирани наставак усташке идеје о затирању српског имена и постојања Срба на овом подручју.

- Срби са ових подручја су били жртве усташке идеологије да буду очишћени са простор Хрватске и БиХ на три начина - прогоном, убијањем и покатоличавањем - нагласио је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић рекла је да се, са посебним пијететом, данас сјећамо 2.214 српских цивила и војника, истичући да за ма међународно и домаће правосуђе, убијање и протјеривање Срба у протеклом рату очигледно нису злочини, нити су вриједни процесуирања.

Обиљежавање овог историјског датума организовао је Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Према подацима Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица на подручју 13 западнокрајишких општина током агресије Хрватске војске, ХВО-а и такозване Армије БиХ убијено је укупно 2.214 лица српске националности, са вјековних огњишта протјерано 120.000 Срба, те опљачкана покретна имовина, а непокретна уништена.

Здружене снаге Хрватске војске, ХВО-а и такозване Армије БиХ, потпомогнуте дејствима НАТО-а, у септембру и октобру 1995. године извршиле су агресију на 13 западнокрајишких општина и убиле 2.014 српских војника и цивила, са вјековних огњишта протјерале 120.000 Срба, те опљачкале покретну имовину, а непокретну уништиле и онеспособиле.

Међу убијеним је 753 српских цивила, од којих се 149 воде као нестали, као и 1.461 припадник Војске Републике Српске, од којих се њих 79 још воде као нестали.

Агресија је извршена од јула до октобра 1995. године на 13 западнокрајишких општина Републике Српске: Грахово, Гламоч, Купрес, Шипово, Србобран, Јајце, Рипач, Дрвар, Петровац, Кључ, Крупа на Уни, Сански Мост и Мркоњић Град.

Овај историјски догађај од републичког значаја обиљежава се у организацији Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.