latinica  ћирилица
10/10/2024 |  10:57 | Аутор: РТРС

Галијашевић: Упркос припреманом дебаклу Додик тријумфовао

Предсједник Републике Српске Милорад Додик тријумфовао је на локалним изборима, упркос припреманом дебаклу и правилима скројеним и прецизираним у канцеларијама западних дипломата у Сарајеву, изјавио је експерт за безбједност Џевад Галијашевић.
Џевад Галијашевић - Фото: РТРС
Џевад ГалијашевићФото: РТРС

Галијашевић је оцијенио да резултати избора нису изашли у сусрет очекивањима америчке Амбасаде, Канцеларије високог представника, суда и тужилаштва у Сарајеву.

Он је подсјетио да је СНСД у Републици Српској добио више гласова од свих политичких партија заједно, односно више од четири петине начелничких позиција у општинама Српске и да су сви учесници на локалним изборима признали ову побједу.

На бошњачкој страни, додао је Галијашевић, ствари су изгледале знатно другачије.

- Политичка искључивост која се није никада огледала само према Србима и Хрватима, већ је агресивно наступала и дјеловала и према унутрашњој конкуренцији и овај пут показала је своје несмањене капацитете - рекао је Галијашевић Срни.

Он је указао на то да су са додатном острашћеношћу испратили и побједу Додика, који је у околностима страшних притисака и усаглашеног дјеловања исламиста, неонациста и западних неолиберала, а ризикујући сопствени живот и политичку будућност, досљедно играо на карту очувања виталних националних интереса Републике Српске по сваку цијену.

- Додатно Бошњаке, али и њихове западне менторе обеспокојава чињеница да је Додик постао симбол отпора и лидерства за све људе у Југоисточној Европи, посебно у земљама бивше Југославије - истакао је Галијашевић.

Он је подвукао и да су истрајавање у борби за слободу и мир препознале и Русија и Кина одраније, али и земље Европске уније - Мађарска, Аустрија, Словенија и Хрватска.

- Однедавно и швајцарска јавност са интересовањем прати догађаје и процесе у којима учествује или их покреће предсједник Републике Српске. Шта Додик мисли и планира, постало је тема која интригира најугледније и најзначајније швајцарске медије као и тамошњу политичку сцену - напоменуо је Галијашевић.

Без имало калкулације, констатовао је Галијашевић, предсједник Републике Српске је потврдио опредјељење Републике Српске да не жели чланство у Алијанси која је бомбардовала српски народ у Српској и Србији, те указао на чињеницу да је актуелни амерички предсједник Џозеф Бајден направио политичку каријеру на лажима о Србима.

- Када је ријеч о раздвајању, Додик је објаснио да није за насилно раздвајање, али је и против концентрације власти у Сарајеву која би насилно држала Србе покореним и да српски народ због тога јасно изједначава слободу са оним што се зове Република Српска - рекао је Галијашевић.

Овакве поруке, истакао је Галијашевић, нису непромишљене нити исхитрене, јер се Додик ослања на објективне процјене ситуације и капацитета Републике Српске да такве намјере реализује.

- Комплексна ситуација у свијету и на Западу, посртање НАТО-а у Украјини и на Блиском истоку, као и јачање евроазијских интеграција са афричким и јужноамеричким државама, показују да је одзвонило униполарном свијету и времену које је обиљежила западна хегемонија и брутално насиље - рекао је Галијашевић.

Према његовим ријечима, у подјели историјских карата, Додик је сјео на праву страну преговарачког стола - не рачунајући на ризик.

- Ехо оваквог поступања су гласови из Европе који у њему препознају симбол непокорености у времену у којем су покорност и сервилност препознати као обавезујуће категорије. Европа се буди - поручио је Галијашевић.