latinica  ћирилица
10/10/2024 |  10:52 | Аутор: СРНА

Смртна казна реликт прошлости и мора бити укинута

ЕУ и Савјет Европе позвали су малобројне државе које још извршавају смртне казне да уведу мораториј као први корак ка њеном потпуном укидању, наводи се у заједничкој изјави високог представника ЕУ за спољну политику и безбједност Жозепа Бореља и генералног секретара Савјета Европе Алена Берсета.
Савјет Европе (Фото: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON) -
Савјет Европе (Фото: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON)

У изјави, поводом поводом Европског и Свјетског дана борбе против смртне казне, наводи се да ЕУ и Савјет Европе снажно истичу своје недвосмислено противљење смртној казни и њеном поновном увођењу, у свим случајевима и у свим околностима, саопштено је из Делегације ЕУ у БиХ.

- Поздрављамо растућу подршку широм свијета укидању смртне казне. Више од двије трећине свих земаља је укинуло смртну казну у својим законима или пракси. Прошле године је забиљежен најнижи број земаља које су извршиле погубљења у историји - додаје се у саопштењу.

Упркос тренду укидања, како се наводи, смртна казна се још извршава у неколико земаља. Пет земаља са највећим бројем погубљења у 2023. години су биле Кина, Иран, Саудијска Арабија, Сомалија и САД.

Према извјештајима, само у Ирану је извршено 74 одсто свих забиљежених погубљења.

Велику забринутост изазива употреба азотне хипоксије у САД, контроверзне методе погубљења.

Бјелорусија је једина земља на европском континенту која још спроводи смртну казну.

- Заговорници смртне казне често своје аргументе заснивају на претпоставци да она одвраћа од почињења кривичних дјела. Међутим, докази јасно указују да смртна казна има мали или никакав утицај на одвраћање или смањење криминала - наводи се у изјави високог представника ЕУ и генералног секретара Савјета Европе.

Истичу да смртна казна не чини друштва безбједнијим, као и да њеним извршењем није могуће исправити грешке у раду правосуђа.

- Смртна казна је нечовјечно, понижавајуће поступање, односно казна којом се у потпуности одузима људско достојанство и зато треба да буде укинута - наводи се у изјави.

Савјет Европе и ЕУ посвећени су јачању сарадње у побијању наратива који промовишу поновно увођење смртне казне, укључујући и у Европи, те подстицању отворене и демократске дебате о њеном потпуном укидању у свим дијеловима свијета.

Ове институције изражавају одлучност да подрже све напоре на јачању транспарентности у вези са примјеном смртне казне и да ојачају њихов ангажман са младима и цивилним друштвом.

- Смртна казна је реликт прошлости којем нема мјеста у 21. вијеку и сада мора бити укинута - истиче се у саопштењу.