latinica  ћирилица
10/10/2024 |  10:23 ⇒ 11:05 | Аутор: РТРС

Амбасада САД у Сарајеву: СДА скупља јефтине политичке поене лажно се представљајући као браниоци БиХ

Након критика упућених из Амбасаде САД у Сарајеву због вишемјесчних недолазака бошњачких делегата на сједнице Дома народа БиХ, јуче су се саопштењем огласили из СДА. Међутим, данас стиже одговор из Амбасаде САД.
Амбасада САД у БиХ - Фото: илустрација
Амбасада САД у БиХФото: илустрација

Наиме, данас је на реакцију СДА, Амбасада САД у Сарајеву послала нешто шири одговор.

- Читамо одговор СДА на критике Сједињених Америчких Држава због блокаде Дома народа БиХ од стране бошњачког клуба. Ево нашег одговора.

- Почећемо од става Сједињених Држава о Уставном суду БиХ. Сједињене Државе биле су један од најјачих бранилаца Суда, посебно унутар међународне заједнице. Снажно смо се супротставили уклањању тројице међународних судија из Суда, као и увођењу етничког гласања у процесе доношења одлука Суда. Још увијек је тако и то смо јасно дали до знања и приватно и јавно. Разумијемо срж проблема када је у питању Уставни суд БиХ и разумијемо да су напади на функционалност БиХ, с које год стране долазили, неодговорни и опасни. Некада је то схватао и врх СДА - кажу из Амбасаде.

Наводе и да је њихова изјава од 9. октобра била јасна - разочарење САД односи се и на цијели Клуб Бошњака, који предводи СДА.

- Изричито смо споменули СДА јер је СДА, како сами радо подсјећају свакога, највећа бошњачка странка у БиХ, те јер је један од њених делегата у Дому народа предсједавајући бошњачког Клуба у том тијелу. Ипак, ако СДА жели додатно појашњење од Сједињених Америчких Држава, радо ћемо појаснити: делегати Клуба Бошњака - они из СДА, ДФ, СБиХ и НиП - понијели су се неодговорно, а да будемо савршено јасни, њихово понашање - блокада институција на нивоу БиХ - је антидејтонско. САД су на то указивале и у прошлости када су се други понашали слично. Бошњачки клуб у Дому народа не може се провући са антидејтонским понашањем због етничке припадности својих чланова - наводе у овој амбасади.

Нажалост, како кажу, сматрају да је "потребно разјаснити законодавни процес Парламентарне скупштине БиХ јер изјава СДА отвара врата неугодној идеји да би закон који је предложио СДС могао постати закон ако га усвоји Дом народа".

- СДА и њени савезници у бошњачком клубу знају да то није истина. Закон који усвоји Дом народа мора накнадно усвојити и ПД ПС БиХ. Не постоји већина у ПД ПС БиХ за закон који предлаже СДС, а камоли потребна већина међу делегатима из ФБиХ која је такође потребна за његово усвајање. Опет, чланови бошњачког Клуба у Дому народа то знају. Искрено, сумњамо да је и СДС све то знала када је предлагала закон, али је наставила јер је жељела да скупи политичке поене код својих бирача. Сам акт је, отворено речено, био мртав већ у старту - истиче се у саопштењу.

Кажу и да се поставља питање од чега се заправо брани Клуб Бошњака, ако нема изгледа да СДС-ов приједлог икада постане закон?

- Свакако не од антидржавних политичких снага којих се СДА, како тврди, боји јер у овом случају те снаге немају моћ да усвоје закон. Смијешна је тврдња СДА да је преопасно уопште расправљати о овом закону. Законодавна тијела у демократијама широм свијета читаво вријеме расправљају о лошим законима, чак и неуставним, а онда гласају против њих. Јасно је шта СДА ради. СДА и чланови Клуба Бошњака одлучили су се на блокаду Дома народа како би скупили јефтине политичке поене лажно се представљајући као браниоци БиХ и њених институција на нивоу БиХ од, у овом случају, фантомске пријетње - наводи се у саопштењу Амбасаде САД.

Цијена, како наводе, циничног трика Клуба бошњака је спречавање редовног законодавног рада у тренутку када БиХ има обиман програм законодавних реформи повезаних с ЕУ које мора усвојити.

- То је већ довољно лоше, али није најгоре. Ова група је одлучила да се представља као бранилац БиХ и њених институција док им наноси штету, што је вратоломија која управо оснажује снаге усмјерене против БиХ. Нисмо изненађени када се странке и политичари који желе да разграде БиХ укључе у активности које подривају институције БиХ, али је шокантно и жалосно када се странка и политичари који тврде да им је главни приоритет да осигурају будућност БиХ упуштају у антидејтонско понашање - наводи се у реакцији Амбасаде САД у Сарајеву.