latinica  ћирилица
10/10/2024 |  09:50 ⇒ 11:51 | Аутор: СРНА

Позив за другу групу обвезника фискализације пролонгиран до 29. јануара

Обвезници друге групе фискализације нису обавезни да Пореској управи Републике Српске подносе захтјеве за иницијалну фискализацију док не буде објављен јавни позив који се односи на њихову групу, речено је у овој управи.
Пореска управа Републике Српске - Фото: РТРС
Пореска управа Републике СрпскеФото: РТРС

Јавни позив за другу групу обвезника фискализације није објављен, већ је због измјена Правилника о динамици фискализације, његова објава пролонгирана до 29. јануара сљедеће године.

О датуму објаве јавног позива, као и роковима који ће бити дефинисани у њему, обвезници фискализације ће бити обавијештени на вријеме путем медија, интернет странице Пореске управе, али и путем званичних налога ове управе на друштвеним мрежама.

У тој групи су нови обвезници фискализације који у претходном законском рјешењу нису били дужни да региструју сваки појединачни промет робе и услуга преко постојећих фискалних каса, а више нису изузети од те обавезе.

Првобитно је Правилником о динамици фискализације, који је ступио на снагу 29. марта ове године, прописано да ће јавни позив за другу групу обвезника фискализације бити објављен у року од шест мјесеци од ступања на снагу правилника, односно до 29. септембра ове године, подсјетили су у Пореској управи.

Најновијим измјенама које су које су ступиле на снагу 2. октобра рок за објаву јавног позива за другу групу је са првобитних шест продужен на 10 мјесеци од ступања на снагу Правилника о динамици фискализације, то јест пролонгиран је са 29. септембра 2024. на 29. јануара 2025. године.

Прва група обвезника фискализације имала је обавезу да до 17. јуна покрене поступак иницијалне фискализације како би она била завршена у задатом року до 17. децембра.