latinica  ћирилица
10/10/2024 |  09:46 ⇒ 09:47 | Аутор: ТАНЈУГ

За 50 година број дивљих животиња опао за 73 одсто

Добротворна организација за заштиту природе (WWФ) саопштила је да за 50 година број дивљих животиња опао за 73 одсто, што је, по њеној оцијени, "катастрофални губитак".
Тигар (Фото: EPA-EFE/FAZRY ISMAIL/илустрација) -
Тигар (Фото: EPA-EFE/FAZRY ISMAIL/илустрација)

- Због губитка нетакнуте природе многи екосистеми су на ивици веома опасних преломних тачака - рекла је директорка WWФ-а у Великој Британији Тања Стил, укључујући многа станишта, од Амазона до коралних гребена, објавио је Би-Би-Си.

"Извјештај о живој планети" (Ливинг Планет Репорт), који је објавила WWФ заснован је на индексу који броји више од 5.000 птица, сисара, водоземаца, гмизаваца и риба током пет деценија.

Узрок опадања врста умногоме је човјек, навео је WWФ и додао да је 60 одсто ријечних ружичастих делфина у Амазону изумрло због загађења и рудника.

Професор екологије на Универзитету у Редингу, који није повезан са извештајем, Том Оливер, рекао је да су ти подаци "забрињавајући" и да је у питању "глобални колапс биодиверзитета".

Главни аутор тог извјештаја и научни савјетник WWФ-а Мајк Берет рекао је да људским дјеловањем, "посебно начином на који производимо и конзумирамо храну, све више губимо природно станиште".

Овај извјештај долази у тренутку када се свјетски лидери припремају да се окупе за Конференцију Уједињених нација о биодиверзитету у Колумбији, да би разговарали о корацима које би требало да се предузму да се обнови природа.