latinica  ћирилица
10/10/2024 |  08:31 ⇒ 08:35 | Аутор: РТРС

Да ли је ментално здравље потцијењено и занемарено у поређењу са физичким?

Свјетски дан менталног здравља, 10. октобар, ове године се обиљежава мотом "Вријеме је да истакнемо значај менталног здравља на радном мјесту".
Дан менталног здравља (фото: instagram.com/javno.zdravstvo.rs) -
Дан менталног здравља (фото: instagram.com/javno.zdravstvo.rs)

Према подацима Свјетске здравствене организације током 2022. године, 60 одсто свјетске популације је било радно активно.

- Радне активности могу да представљају значајан протективни фактор, али исто тако посао може да представља фактор ризика за развој менталних поремећаја. На глобалном нивоу, 15 одсто радно активне популације живи са менталним поремећајима, који се испољавају на различите начине са варирајућим интензитетом потешкоћа и дистреса. Ментално здравље је често потцијењено и занемарено у поређењу са физичким здрављем, а особе са менталним поремећајима су изложене стигми, дискриминирани и у стању социјалне искључености. Свеприсутна стигма често ствара отпор међу послодавцима да запосле особе са менталним поремећајима. С друге стране, незапосленост и несигурно радно мјесто, дискриминација и лоши радни услови могу представљати значајан извор стреса који повећава ризик за негативни утицај на ментално здравље - саопштено је из Института за јавно здравство Републике Српске.

Додају, да побољшање менталног здравља на радном мјести захтјева подузимање низа активности са циљем превенције менталних потешкоћа, промоције позитивног менталног здравља на радном мјесту, те подстицање свих запослених да у потпуности остваре своје радне потенцијале на равномјеран и уједначен начин.

- Ефикасне политике и активности усмјерене ка унапређењу менталног здравља на радном мјесту могу допринијети бољем менталном и физичком здрављу те побољшати благостање како појединаца тако и породица - додају они.

СЗО препоручује три типа интервенција: тренинг менаџера/руководилаца о питањима у области менталног здравља, тренинг запослених у области менталне писмености и свјесности и индивидуалне интервенције усмјерене на саме запослене са циљем развијања вјештина за ефикасно превладавања стреса и смањење симптома менталних потешкоћа.