latinica  ћирилица
10/10/2024 |  08:28 ⇒ 11:18 | Аутор: РТРС

НАТО да одговара за употребу осиромашеног уранијума у Србији и Српској (ВИДЕО)

Нишки адвокат Срђан Алексић, чија канцеларија води поступке у Србији против НАТО, рекао је за РТРС да би Алијанса требало да одговара за употребу осиромашеног уранијума у Србији и Републици Српској и да за то постоји законски и морални основ.
Срђан Алексић и Анђело Тартаља - Фото: РТРС
Срђан Алексић и Анђело ТартаљаФото: РТРС

- Осиромашени уранијум који је бачен на Србију и Републику Српску је за вјечност, врло тешко ћемо ми то очистити, а кривци су дужни да изврше деконтаминацију и плате штету грађанима - рекао је Алексић.

Он је позвао све грађане из Србије и Српске који су обољели од канцера, а боравили су на бомбардованој територији или у близини, да се јаве његовој адвокатској канцеларији како би покренули поступак против НАТО.

Алексић је навео да је пред Вишим судом у Београду покренуо 35 оваквих предмета и да су поједини поступци у завршној фази.

Појаснио је да би одштета износила око 100.000 евра, колико су тражили у једној тужби, додајући да су то минимална средства за трошкове лијечења и остале пропратне издатке обољелих и њихових породица.

Алексић је рекао да су налази биопсије основа за утврђивање присуства осиромашеног уранијума у тијелу и да постоји седам до осам врста канцера изазваних тим.

Он је појаснио да сви грађани који су боравили на бомбардованој територији или у близини, а обољели су од канцера, достављају његовој канцеларији налаз биопсије који се потом упућује у лабораторије у Италији које врше даље анализе. Уколико се утврди присуство осиромашеног уранијума, покреће се тужба против НАТО.

Адвокат из Рима Анђело Тартаља, који је пред италијанским судовима добио више пресуда против Министарства одбране Италије, а у корист италијанских војника, такође обољелих или преминулих од рака након што су у мисијама на Косову и Метохији, БиХ, Ираку, Сирији и Авганистану били непосредно изложени осиромашеном уранијуму, рекао је да је циљ поступака против НАТО заштита права свих грађана који су оштећени бомбардовањем и добијање одштете.