latinica  ћирилица
10/10/2024 |  07:59 ⇒ 08:00 | Аутор: РТС

Блиски исток – јалови преговори о примирју док букте сукоби; УН: Више од 2.000 убијених у Либану

И даље букте сукоби на Блиском истоку - у Гази је погинуло најмање 60 цивила, док је погранично подручје Израела и Либана под узајамним ракетним нападима. САД не желе нову Газу у Либану, док Израел инсистира на "смртоносној и прецизној" одмазди над Ираном. Техеран за то вријеме са Саудијском Арабијом разговара о регионалном прекиду ватре.
Израел (Фото: EPA-EFE/ATEF SAFADI, илустрација) -
Израел (Фото: EPA-EFE/ATEF SAFADI, илустрација)

ИДФ: Елиминисан припадник Хезболаха у Сирији, наш резервиста погинуо у Либану

Израелска војска саопштила је да је елиминисала припадника Хезболаха у Сирији који је давао обавјештајне податке на штету Израела.

Израел је извео нападе на индустријску локацију у сиријском граду Хомсу и војну локацију у селу у близини града Хаме, саопштила је сиријска државна телевизија.

Погођена је и фабрика за производњу аутомобила у индустријској локацији у Хомсу, због чега је избио пожар и ватрогасне екипе тренутно раде на његовом гашењу, јавила је сиријска телевизија, позивајући се на директора индустријске локације Амера Калила.

Мекгарк: САД вјерују да је лидер Хамаса Јахја Синвар жив

Сједињене Америчке Државе вјерују да је вођа Хамаса Јахја Синвар жив и да се вјероватно скрива у подземном тунелу у Појасу Газе са таоцима у својој близини, изјавио је Бред Мекгарк, специјални савјетник Бијеле куће за Блиски Исток и Сјеверну Африку.

- Јахја Синвар остаје доносилац одлука. Вјерујемо да је жив и да се налази у тунелу испод Газе, вјероватно са таоцима у својој близини - изјавио је Мекгарк.

ИДФ тврди да је оборила дрон изнад Црвеног мора; Исламски отпор преузео одговорност

Израелска војска је саопштила да је оборила дрон у области Црвеног мора који је летио ка Израелу.

Ирачки Исламски отпор преузео је одговорност за напад, навевши да је гађао Еилат.

Израелска војска наставља операције у Појасу Газе, али и у Либану

Израелска војска (ИДФ) наставља операције у Појасу Газе, али и у Либану. Широм палестинске енклаве у посљедња 24 сата погинуло је најмање 60 цивила, од чега 15 у избегличком кампу Џабалија.

Уједињене нације (УН) тврде да је на територији Либана од ескалације сукоба између ИДФ-а и Хезболаха погинуло више од 2.000 цивила, док је расељено 600.000 особа, међу којима 350.000 дјеце.

С друге стране, са југа Либана ка сјеверу Израела испаљено је више ракета у којима су погинуле двије особе, а оштећено је неколико објеката.

Док трају борбе, одвијају се преговори о свеобухватном прекиду ватре на Блиском истоку.

Представници Ирана су о томе у Ријаду разговарали са делегацијом Саудијске Арабије, а амерички предсједник и потпредсједница Џозеф Бајден и Камала Харис са израелским премијером Бенјамином Нетанјахуом.

Стејт департмент увјерава свјетску јавност да не жели нову Газу на југу Либана, иако Израел најављује снажне акције у пограничном подручју, као и "смртоносну и прецизну" одмазду над Ираном, што је потврдио и министар одбране Јоав Галант.