latinica  ћирилица
09/10/2024 |  20:12 | Аутор: sputniknews.com

Москва упозорава Запад: Освијестите се – ваша политика пријети катастрофалним последицама

Ниво нуклеарне опасности у свијету је озбиљно порастао, Русија упозорава САД и њихове савезнике на посљедице до којих може да доведе директан војни сукоб између нуклеарних сила, изјавила је званична представница руског Министарства спољних послова Марија Захарова.
Марија Захарова (фото:  EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV - илустрација) -
Марија Захарова (фото: EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV - илустрација)

- Видимо да је у овом тренутку због деструктивне политике Запада, чије акције могу довести до директног војног сукоба нуклеарних сила, озбиљно порастао ниво нуклеарне опасности. Јасно упозоравамо на то и САД и друге чланице НАТО које иду америчким стопама. Умјесто да непромишљено слиједе амерички курс, требало би да се опамете и да постане свјесне катастрофалних посљедица којима пријети њихова провокативна и изузетно опасна политика - поручила је Захарова.

Раније је руска амбасада у Вашингтону поручила да америчка војска гријеши ако мисли да би нуклеарни сукоб захватио само Русију и европске земље, те да, охрабрујући Украјину да гађа Русију америчким оружјем, САД утиру пут нуклеарном сукобу.

Претходно је објављено да Министарство одбране САД намјерава да закључи уговор са једном од локалних компанија за спровођење истраживања утицаја нуклеарног оружја на пољопривредни сектор. У документу се додаје да уговор подразумијева проширење области за симулације таквих ситуација на земље Источне Европе.