latinica  ћирилица
09/10/2024 |  20:06 ⇒ 20:14 | Аутор: СРНА

Цицовић: За српски народ изузетно важна изложба о краљу Александру Првом Карађорђевићу

Изложба "Чувајте /ми/ Југославију", која је отворена у Музеју Југославије у Београду поводом 90 година од атентата на краља Александра Првог Карађорђевића у Марсељу, изузетно је важна за српски народ јер може помоћи да се спозна због чега се десио, рекао је изасланик предсједника Републике Српске Млађен Цицовић.
Изложба поводом 90 година од смрти краља Александра Карађорђевића - Фото: РТРС
Изложба поводом 90 година од смрти краља Александра КарађорђевићаФото: РТРС

Цицовић, који је и шеф Представништва Српске у Србији, рекао је Срни да ће ова изложба на најбољи начин показати вријеме прије атентата, током сахране и послије атентата, као и све што се дешавало и долазило са разних страна.

- Кроз све те аргументе и чињенице са изложбе сигурно ћемо моћи на најбољи начин да спознамо историју српског народа тог времена, али и да препознамо све изазове и искушења у овом времену - рекао је Цицовић.

Цицовић је оцијенио и да је ова изложба важна да се, прије свега, у континуитету ради на култури сјећања.

- Битно је да се сјећамо свих важних датума у српској историји, а 9. октобар је изузетно важан, јер је тог дана 1934. године извршен атентат на краља Александра Првог Карађорђевића - додао је Цицовић.

Он је додао да се сви изазови и искушења пред којима се налази српски народ не мијењају и увијек долазе са исте стране, а сигурно је да ће сви ти аргументи и чињенице користити у овом времену.

- Због тога је важно што и из Републике Српске и Србије радимо заједно на успостављању културе сјећања и што заједно обиљежавамо све значајне датуме у нашој историји - рекао је Цицовић.