latinica  ћирилица
09/10/2024 |  19:58 ⇒ 20:00 | Аутор: ТАНЈУГ

Бајден позвао грађане да се евакуишу због урагана: То је питање живота и смрти

Амерички предсједник Џозеф Бајден упозорио је данас да ураган Милтон може постати "историјска олуја" и позвао становнике Флориде да се придржавају наређења о евакуацији.
Џо Бајден (Фото: EPA-EFE/TIERNEY L.CROSS/POOL) -
Џо Бајден (Фото: EPA-EFE/TIERNEY L.CROSS/POOL)

- Изгледа као да ће то бити (највећа) олуја овога вијека. Многе заједнице које живи на путањи којом се креће ураган Милтон немају ни тренутак за предах између урагана Хелена и Милтона, двије историјске олује у само двије недјеље - поручио је амерички предсједник, преноси CNN.

Бајден је позвао све који живе у подручјима којима ће се кретати олуја да прате све безбједносне инструкције у наредна 24 сата и додао да је "то дословно питање живота и смрти".

Бајден је рекао да ће његова администрација вршити притисак на компаније да одрже стабилне цијене током трајања урагана Милтон на Флориди како би људи могли да се снабдијевају горивом, да резервишу авио-летове и набаве друга неопходна добра без прекомјерног плаћања, пренио је Ројтерс.

Америчке власти су већ упутиле упозорење за 5,5 милиона људи да се евакуишу са западне обале Флориде док се та држава припрема за највећу операцију евакуације и спасавања у својој историји.