latinica  ћирилица
09/10/2024 |  19:55 ⇒ 20:24 | Аутор: РТРС

У току берба јабуке у Поткозарју; Приноси добри и поред великог броја опалих плодова (ВИДЕО)

У Поткозарју је у току берба јабуке. И поред тешке године, воћари могу бити задовољни. Утисак би могао да поквари велики број опалих плодова јабуке, која је најзаступљенија воћна врста на плантажама.
Берба јабука - Фото: РТРС
Берба јабукаФото: РТРС

Високе температуре негативно су се одразиле на приносе јабуке. У воћњаку Николе Вукоте у Требовљанима велики број плодова јабуке је одбачен са стабла прије започете бербе.

- Из приложеног се види шта је са Јонаголдом било, а Ајдаред је прошао боље што се овог дијела тиче, али се велика количина плодова нашла на земљи. Два пута сам већ Ајдаред поткупљао и ово је сад спремно и за трећи пут прије почетка бербе - каже воћар из Требовљана Никола Вукота.

Агрономи као један од разлога за интензивно опадање плодова јабуке наводе наводњавање током ноћи које је проузроковало многе проблеме.

- Они воћари који имају системе за наводњавање пуштали су воду и током ноћи и самим тим дошло је и до потпаравања стабала и плодова и нагли скок опаднутих плодова - рекао је Дражен Чекић, Ресор за пружање стручних услуга у пољопривреди Подручна јединица Градишка.

Као један од облика заштите од опадања стручњаци предлажу промјену узгојног облика са тренутно најзаступљенијег вретенастог на новије облике који су у фази испитивања у Пољопривредном факултету Бањалука.

- На узгојном облику бибаум имамо доста уједначене плодове који задовољавају ту тржишну потребу када је у питању квалитет. Међутим оно што смо пимјетили код "уфо" узгојног облика јесте да још увјек постоје непознанице у балансу раста и родности посебно када су у питању ти неки завршетци пораста - поручио је Миљан Цвјетковић, професор Пољопривредног факултета Бањалука.

Воћари се за разлику од трешње, крушке и шљиве сусрећу и са смањеном потражњом јабуке. Досада убране ране и средње касне сорте углавном су још у складиштима.