latinica  ћирилица
09/10/2024 |  19:47 ⇒ 20:46 | Аутор: РТРС

У Београду отворена изложба о краљу Александру Првом Карађорђевићу (ФОТО)

У Музеју Југославије у Београду вечерас је, поводом 90 година од атентата на краља Александра Првог Карађорђевића у Марсељу, отворена изложба "Чувајте /ми/ Југославију", у присуству званичника Србије и Републике Српске.
Изложба поводом 90 година од смрти краља Александра Карађорђевића - Фото: РТРС
Изложба поводом 90 година од смрти краља Александра КарађорђевићаФото: РТРС

Отварању изложбе присуствовали су премијер Србије Милош Вучевић, предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, министри у Влади Србије, те министар просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић, као и изасланик предсједника Републике Српске и шеф Представништва Српске у Србији Млађен Цицовић, принц Александар Карађорђевић.

Фото: РТРС

Предсједник НСРС истакао је да заоставштина Карађорђевића представља српску националну заоставштину.

- Србија и Република Српска данас једнако баштине српски културни простор, цркве и традицију. Имамо обавезу према будућности, потомцима, као и Србија, да не заборавимо да су историјски детаљи везани за настанак и слободу свих народа, коју им је донио српски народ, везани за династију Карађорђевић и за херојско понашање краља Александра који је седам година био у униформи. Дијелећи то насљеђе, српски народ учи своју дјецу како да чува своју будућност - поручио је Стевандић.

Фото: РТРС

Стојичићева је изјавила да је изложба о атентату на краља Александра Првог у Марсељу веома значајна и да је била прилика за разговор да се представи и у Српској.

- Ова изложба је веома значајна јер је потребно да се обнови култура сјећања и да се лик и дјело краља Александра Првог Карађорђевића и оно што представља за српски народ посматра у другачијем свјетлу - рекла је Стојичићева.

Стојичићева је навела да је изложба веома значајна зато што говори о историји српског народа, оцијенивши да је краљ Александар Први Карађорђевић био прва жртва фашизма.

- Није се посвећивала довољна пажња лику и дјела краља Александра Првог Карађорђевића. Увјерена сам да ће изложба привући велику пажњу не само Београђана, него и шире - навела је Стојичићева.

Изложбу су организовали Министарство културе и Музеј Југославије под покровитељством предсједника Србије Александра Вучића, а бави се убиством краља Александра Првог 9. октобра 1934. године.

Такође, изложба се бави и свим што је касније слиједило - сахраном, у то вријеме свјетским догађајем, споменичким насљеђем, његовањем сјећања на југословенског владара у народу, као и стварањем мита о његовим посљедњим ријечима "Чувајте ми Југославију".

Поставку "Чувајте /ми/ Југославију" иницирао је министар културе Никола Селаковић, а музеј је позајмио 57 предмета и 315 фотографија, филмова и докумената, сарађујући са 39 институција и 15 приватних колекционара, из Србије, али и Црне Горе, Хрватске, Словеније.

Једна од највећих ексклузива поставке је из музеја у Марсељу из Француске, посмртне маске српског краља Александра првог и француског министра спољних послова Луја Бартуа погинулог у истом атентату, које су проглашене за културно добро Француске.

Изложба за посјетиоце биће отворена до 31. марта 2025. године.