latinica  ћирилица
09/10/2024 |  19:01 ⇒ 20:28 | Аутор: РТРС

Фонд дјечије заштите поклонио ваучере за вишечлане породице (ВИДЕО)

У Влади Српске организован је пријем за породице које су у протеклој години добиле тројке и четворке. Поводом "Дјечије недјеље", министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић уручио им је поклон ваучер Фонда дјечије заштите. Шеранић је истакао да Српска системски ради на пронаталитетној политици и промоцији породице.
Ваучери за вишечлане породице - Фото: РТРС
Ваучери за вишечлане породицеФото: РТРС

Имати породицу с троје и више дјеце у данашње вријеме изазовније је него икада. Модеран живот донио је мноштво захтјева, па је свака помоћ добродошла, каже мајка четворки Матеја, Луке, Јована и Марка и старијег дјечака Константина.

- Сваки вид подршке је добродошао, посебно у случају када добијете три или четири бебе одједном. Знамо колико је изазовно када једна или, евентуално, двије бебе дођу, а у овом случају то је посебно изазовно када на свијет дођу тројке или четворке - каже Милана Петровић, мајка четворки.

И отац тројки из Приједора – Наталије, Милана и Елене, истакао је значај подршке.

-Троје дјеце је у питању, трошак је превелик. Засад можемо имамо помоћ са стране, сад колико ће то бити довољно касније не знам - нагласио је Марко ГВвозденовић, отац тројки.

Српска је кроз различите секторе радила на пронаталитетној политици, а прије свега на заштити и промоцији породице, трудноће и породиљства, истакао је министар Шеранић. Системски је омогућено рефундирање боловања за труднице и породиље.

- Увећали смо и унаприједили систем по питању проширења за дјечије додатке, гдје и прво дијете добија дјечији додатак. Свака породиља има право на једнократну подршку по питању породиљства - поручио је Ален Шеранић, министар здравља и социјалне заштите Републике Српске.

Недељко Јовић, директор Јавног фонда за дјечију заштиту Српске, каже да су у овој години бити издвојена значајна средства.

- У овој години ћемо издвојити преко 160 милиона КМ за права из Закона о дјечијој заштити. То говори да Влада, Министарство и Фонд брину о овим категоријама, и да се боримо да нас у Републици буде више - поручио је Јовић.

Пријему у Влади Српске присуствовала је и породица Селимановић из Бањалуке, родитељи тројки - Луке, Марије и Марка.
Недјеља дјетета обиљежава се у Републици Српској од 7. до 13. октобра.