latinica  ћирилица
09/10/2024 |  18:44 ⇒ 21:31 | Аутор: ТАНЈУГ

Најмање два торнада погодила Флориду пред налет урагана Милтон (ФОТО/ВИДЕО)

Најмање два торнада, изазвана ураганом Милтон, погодила су данас близину малог града Монтура, на Флориди, од којих је један окарактерисан као ''изузетно опасан'', саопштила је Национална метеоролошка служба.
Информативни знак о урагану Милтон (Фото: EPA-EFE/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH) -
Информативни знак о урагану Милтон (Фото: EPA-EFE/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH)

- Налазите се у животној опасности. Крхотине које лете могу бити смртоносне за оне који су без склоништа - наводи се у саопштењу службе.

Власти су позвале скоро 5,5 милиона људи да се евакуишу са западне обале Флориде, док се та држава спрема за једну од највећих акција евакуације и спасавања у својој историји, преноси Си-Ен-Ен (CNN).

На Флориди, из округа Пинелас наређена је евакуација више од пола милиона људи, округ Ли је наредио да домове треба да напусти 416.000 људи који живе у њеним зонама обавезне евакуације, а још најмање шест других приморских округа наредило је евакуацију међу којима је и округ Хилсбороу, који укључује град Тампу.

Гувернер Флориде Рон де Сантис је саопштио да је распоређено 9.000 гардиста, од којих једна трећина долази из других држава.

- Двадесет шест тимова за потрагу и спасавање су на лицу мјеста - рекао је гувернер.

Истовремено, ГасБади, платформа која прати цијене и доступност гаса, упозорила је да у области између градова Тампа и Сент Питерсбург гориво није доступно на више од половине бензинских станица.

Аналитичка компанија Кор лоџик је упозорила да је угрожено око 500.000 домова, уз процијењену вриједност реконструкције од 123 милијарде долара, уколико ураган буде био јачине три при удару о копну.

Ако јачина Милтона при нателу буде била четири, компанија предвиђа да ће око 700.000 домова бити оштећено, уз штету од отприлике 174 милијарде долара.

Са вјетровима максималне брзине од 250 километара на сат, Милтон је деградиран са урагана категорије 5 на категорију 4, на петостепеној Сафир-Симпсоновој скали, према посљедњем извјештају Националног центра за урагане САД.

Према истом извору, очекује се да ће Милтон при ударима на копно Флориде остати изузетно опасан ураган.

Како је јавила агенција Ројтерс, амерички Национални центар за урагане саопштио је да ће снажна олуја вјероватно погодити градско подручје Тампа Беја.