latinica  ћирилица
09/10/2024 |  18:31 ⇒ 19:55 | Аутор: РТРС

Одбрана предсједника Српске упозорава на агресију судије Узуновић; Галијашевић: Намјештају нам нове сукобе (ВИДЕО)

Послије данашњег рочишта судија Сена Узуновић више нема ни морално нити било какво друго право да настави поступак против предсједника Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора Службеног гласника Милоша Лукића. Ово је оцјена представника политичког и друштвеног живота Српске који су и данас исказали огромну подршку Додику и Лукићу.
Милорад Додик у Суду БиХ - Фото: РТРС
Милорад Додик у Суду БиХФото: РТРС

И кад мислите да не може горе, Суд БиХ то демантује - ново рочиште била је једна од најгорих верзија, истиче српски члан Предсједништва која сматра да је недопустив ниво показане судијске нервозе, експлозивности и многих других ствари које немају везе са суђењем.

- Морам рећи да смо сви на неки начин дубоко разочарани, ма како били свјесни да је у питању политички процес. Није дозвољено одбрани да брани господина Додика, дакле просто није дозвољено, тај ниво нервозе и хистерије и обрачунавања и недозвољавања да било шта тамо рашчисти је био заиста недопустив - истакла је Жељка Цвијановић, српски члан Предсјендиштва БиХ.

Показало се оно што представници Српске говоре већ годину и по - ријеч је о политичкој фарси и политичком суђењу и свака даља процедура и кораци само воде БиХ у живо блато и неизвјесност.

- Како није политички процес када предсједник највеће политичке партије из другог ентитета Бакир Изетбеговић да изјаву да ће бити господин Додик пресуђен, да је то већ готова ствар и да он има за то сигнал из међународне заједнице и међународних фактора, о чему је онда овдје ријеч, онда је та иста Сена требала то некако правно да уоквири и да спроведе ту изјаву свог шефа, очито да не може - упозорио је Радован Вишковић, предсједник Владе Републике Српске.

Да се данас свједочило не само фрустрацијама, већ и невиђеној мржњи коју је демонстрирала Сена Узуновић, истиче Џевад Галијашевић.

Пита, намјештају ли нам то неке нове сукобе и позива бошњачке политичаре да пошаљу јасну поруку да се овакво суђење мора зауставити.

- Сена Узуновић је бивши официр тзв. Армије БиХ и помоћник команданта за правне послове, она је била припадник СДА, када такав човјек суди предсједнику Српске  најугледнијој личности српског народа па то не изазива посљедице само у дусници, то изазива посљедице у друштвеним односима, у комуникацији међу овим народима и у стабилности земље. Дакле ону срамоту коју смо данас видјели, њено хистерично понашање, њену вику и галаму за коју она каже да има право није јој дао Кривични закон - навео је Галијашевић.

Не постоји човјек у БиХ који може сам доносити законе или мијењати устав, наглашава Галијашевић који каже да овакво суђење упамтио није. Они воде процес, али пресуду Додику изриче народ, јасан је Радован Ковачевић и додаје да је у недјељу та пресуда изречена на најјединственији могући начин – убједљива побједа, на првом мјесту Милорада Додика.

- Оно што смо видјели да су људи у Републици Српској јединствено стали уз свог предсједника и да су показали свима онима који желе и да пријете и да санкционишу и суде да Милораду Додику као предсједник Републике суди његов народ, а његов народ стоји уз њега - навео је Ковачевић.

- Иза предсједника Српске, господина Милорада Додика стоји народ, стоји устав Републике Српске, стоји Дејтонски мировни споразум, тако да ће Република Српска и њен предсједник и саме институције изаћи још јачи из овог политички монтираног процеса - поручио је Александар Гогановић, замјеник министра одбране у Савјету министара.

Још једном је јасно поручено да овај процес представља увреду слободне воље грађана Српске и разбијање БиХ. Уколико желе БиХ онако како се у њу куну, како је речено, онда би овај поступак требало обуставити и ставити га ад акта.