latinica  ћирилица
09/10/2024 |  18:28 ⇒ 20:01 | Аутор: РТРС

У Дубровнику одржан трећи Самит Украјина-Југоисточна Европа (ВИДЕО)

У Дубровнику је одржан трећи Самит Украјина-Југоисточна Европа, чији организатор je, заједно с хрватским премијером Андрејем Пленковићем, украјински предсједник Володимир Зеленски.
Володимир Зеленски и Андреј Пленковић (Фото: EPA-EFE/ANTONIO BAT) -
Володимир Зеленски и Андреј Пленковић (Фото: EPA-EFE/ANTONIO BAT)

Главни циљ је солидарност и подршка земаља ове регије Украјини. Предсједник Србије Александар Вучић на самиту је оштро одговорио Пленковићу на тврдње о агресији на Хрватску. Упозорава - догађаји из деведесетих година прошлог вијека управо супротни ономе што је Пленковић говорио против Србије.

Предсједник Украјине, први пут је у Хрватској. На дубровачком самиту, тражи подршку за своју земљу. Добиће је, неспорно од Хрватске. То је јасно и поручио премијер Андреј Пленковић. Хрватска, каже, стоји уз Украјину и пружа пуну подршку и помоћ. У фокусу самита, привредна је и војна помоћ, у циљу, како наводи, одбране против руске агресије. У том смјеру је и дефинисан споразум који је потписао са Зеленским.

- Ондје смо дефинисали начине на које Хрватска може понудити подршку Украјини као земља која је претрпјела ратна страдања и примила пуно мању подршкуору међународне заједнице него што је то данас могуће за Украјину. Зато сам поносан да Украјини можемо понудити такву подршку - рекао је Андреј Пленковић, предсједник Владе Хрватске.

Говорио је Пленковић и о подршци чланству Украјине у Европској унији и НАТО савезу. Чланство у ЕУ за Украјину, по мишљењу Зеленског кључно је за стабилност и мир на европском континенту. Подсјећајући да од јула ради на документу за мир, најављује план дјеловања, који ће омогућити окончање рата до сљедеће године. 

- Геополитичка сигурност овиси о томе има ли Украјина мјесто у НАТО-у. А ако га има, то значи да ће Путин изгубити геополитичку моћ. Украјина је аутономна земља која има право на самоопредјељење, има право одабрати своју будућност, рекао је Зеленски. Украјина никада више неће бити покорена и неће се покорити Русији - истакао је Володимир Зеленски, предсједник Украјине.

Због Пленковићевих ријечи о Хрватској и Дубровнику, у контексту протеклог рата, оштро је током самита, одговорио предсједник Србије. Александар Вучић поручио је да се не слаже ни са чим што Хрватска тврди, наводећи да је Пленковић говорио против Србије иако је тема на самиту требало да буде Украјина. Подржавамо територијални интегритет Украјине, али ћемо истовремено остати без увођења санкција Русији. То је наша политика, каже Вучић.

- Ја сам указао на неопходност поштовања Повеље УН и на држање до тог принципа, а не када некоме одговара да га поштује, а када му не договара, брже боље бјежи од тог принципа. Случај Србије је најбољи примјер за то, гдје и даље имамо на својој страни Повељу УН и Резолуцију 1244 а многи не желе да се тога држе - рекао је предсједник Србије, Александар Вучић.

Иако је, каже Вучић, његово мишљење другачије од већине, сматра да је мир неопходно постићи, да не постоји компромис који је лош. Важним сматра и разговар о европској будућности земаља и отварање искреног дијалога са Хрватском.