latinica  ћирилица
09/10/2024 |  18:09 ⇒ 19:58 | Аутор: РТРС

Како ће изгледати скупштинска већина у највећем граду Републике Српске? (ВИДЕО)

Локални избори су завршени, сабиру се резултати али и утисци. Уједно праве се и постизборне комбинбаторике за градске и општинске парламенте.
Скупштина града Бањалука - Фото: РТРС
Скупштина града БањалукаФото: РТРС

Најавеће интересовање привлачи Бања Лука. Према првим прелиминарним резултатима, девет странака и један независни одборник из реда националних мањина чиниће нови сазив Скупштине града Бањалука. Ситуација слична у односу на ону прије четири године - градоначелник долази из једне, а најјача странка из друге опције. Поставља се питање ко ће чинити скупштинску већину, или боље речено ко ће се окупити око СНСД-а, те да ли ће након коначног пребројавања, бити оних, који ће се, без обзира на предизборни отпор, приклонити ПДП-у.

Да ће се око Скупштинске већине водити битка између два блока у највећем граду Српске већ је извјесно. С једне стране је ПДП – који у покушају прављења Скупштинске већине прихвата све осим СНСД-а. С друге стране судећи према вољи грађана, лидер најјаче странке како у Бања Луци тако и у Српској, већ је изјавио да је приоритет Бања Луку учинити функционалном – да ли у оквиру широке или уже коалиције, или чак у ситуацији да оду у опозицију.

Међутим, судећи по досад пребројаним резултатима, од укупно 31-ог мандата , СНСД - у је загарантовано 11, док друга по реду странка ПДП за сада има 7, наредних пет странака на листи СП, УС, ДЕМОС, СПС и Народни фронт по два, док Независни покрет "Својим путем", Листа за правду и ред, те Независни кандидат Националне мањине по један. Иако пост изборне калкулације тек почињу, за СПС нема дилеме, како на републичком, коалициону сарадњу настављају и локалном нивоу са СНСД-ом. За сарадњу је отворен и градски одбор ДЕМОС-а.

- Ми смо и прије самих избора једина политичка партија која се опредјелила то јест подржала кандидата СНСД за градоначелника Бања Луке. Ми се држимо наших партнера СНСД а и са њима ћемо да будемо на истој страни када је у питању градски парламент у БЛ - рекао је Горан Селак, предсјендик СПС-а.

- Чињеница да сарадња градског одбора СНСД а Бања Лука није бас била добра са коалиционим партнерима али ДЕМОС је потпуно опредјељен за коалицију са традиционалним коалиционим партнерима - каже Боран Босанчић из Демоса.

Уједињена Српска још без коначне одлуке на који начин ће са своја два одборника наступати у локалном бањалучком парламенту. Ненад Стевандић става, да ће се у било аккаве разговоре о сарадњи, морати укључити највиша руководства странака.

- Још нико није ни позвао на било какав састанак на ту тему, тако да је преурањено причати. Сви односи у посљедње двије године гдје што се тиче Уједињене Српске имамо бројне примједбе за однос према нама, а то је нешто што је градски одбор поставио а не ја као предсјендик партије - истиче Ненад Стевандић, предсједник Уједињене Српске.

На коју ће страну, још увијеки не зна ни Независни кандидат Саша Чудић.

- У овом тренутку не могу вам дати тачну изјаву на коју ћу се страну приклонити јер мислим да је доста страна било у Бања Луци које нису радиле за Бања Луку - каже Независни кандидат – Национална мањина, Саша Чудић.

А калкулација нема у Народном фронту ни у Листи за правду и ред, али ни сарадње са једним од два потенцијална блока. Остају опозиција па макар у мањини чинили и трећи блок.

Иако у потпуности нису задовољни оствареним резултатом, са својим једним мандатом, за сада, никоме се неће приклонити ни Игор Радојчић.

- Ми идемо својим путем и у скупштини града бићемо онај глас разума како смо се представили и у самој кампањи. Лично предпостављам да је склопљена већ скупштинска већина пошто странке окупљење око СНСД-а имају 2/3 мандата у Скупштини града, и то могу да направе да не кажем јуче - рекао је Игор Радојичић из Независног покрета "Својим путем".

 А како ће заиста изгледати скупштинска већина у највећем граду Републике Српске, биће познато врло брзо, оно што је сигурно, јесте да ће је чинити један од два потенцијална блока, а ко ће чинити тај блок – за сада је неизвјенсо. Јер је очигледно, избори су завршени, али не и комбинаторике и калкулације.