latinica  ћирилица
09/10/2024 |  17:33 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

Још се трага за четири нестала лица у поплавама у ФБиХ (ВИДЕО)

Још се трага за четири особе чији је нестанак пријављен у поплавама у Федерацији БиХ.
Јабланица, катастрофа - Фото: Уступљена фотографија
Јабланица, катастрофаФото: Уступљена фотографија

Због опасности од нових падавина и клизишта, током ноћи је из Јабланице и Коњица евакуисано више од 400 становника. Ноћ је ипак протекла мирно. О поплавама у Федерацији говорило се и у Европском парламенту, уз апел да се активира Европски фонд солидарности за БиХ.

Само је неколико минута, каже Алем Хакаловић, дијелило његову породицу од погибије. Спасио је, каже, породицу, и то је најважније.

- Дословно кад сам био на задњој степеници, у том тренутку сам осјетио неки удар и кад сам изашао овдје видио сам да је пола куће нестало. Овдје около биле су куће мојих комшија за које се не зна ни да су темељи били - каже Алем Хакаловић.

Сафет Хакета остао је без брата и снахе.

- У тој кући био ми је један сестрић. Он је успио преживјети некако, с Божијом вољом је остао жив...ето - рекао је Сафет Хакета.

Званични подаци од јуче се нису промијенили. И данас се трага за четворо несталих, а број погинулих за сада је стао на 22. У Доњу Јабланицу и данас могу само спасилачки тимови и интервентне екипе. Завршена је санација магистралног пута М-17, али због потраге за несталим лицима и безбједности, саобраћај још није дозвољен. На дионици Коњиц – Јабланица обустављен је и жељезнички саобраћај, а из "Жељезница Српске" саопштено је да због тога дневно губе 55.000 марака.

- Веома је тешко радити, радимо већином са пловилима. Не може да се хода, то је муљ гдје се пропадне до метар. Једноставно, не може човјек да се креће по тим наплавинама - истакао је Ненад Иконић, предсједник Савеза Горске службе спасавања.

Катастрофалне поплаве и клизишта у Федерацији биле су тема и у Европском парламенту из којег је послан апел да се активирају фондови за помоћ у обнови након поплава.

- Босна и Херцеговина треба нашу помоћ. Позивам на активирање Европског фонда солидарности који је освим за државе чланице већ кориштен за земље кандидаткиње и пружање дугорочне финансијске подршке преусмјеравањем средстава из ИПА три фонда. БиХ мора имати приступ овим средствима како би се омогућила брза обнова инфраструктуре и помоћ најугроженијима - рекла је посланик у Европском парламенту Жељана Зовко.

Јака киша, која је дијелове БиХ погодила у ноћи са 3. на 4. октобар изазвала је бујичне поплаве и активирала клизишта на подручју Јабланице, Коњица, Крешева, Кисељака и Фојнице. У непогодама су погинуле 22 особе, а четири се још воде као нестале. Штета на инфраструктури је огромна, а дио насеља практично збрисан са лица земље.