latinica  ћирилица
09/10/2024 |  16:46 ⇒ 17:44 | Аутор: РТРС

Бањалука: Школске саобраћајне патроле за још већу безбједност ђака (ВИДЕО)

У бањалучкој Основној школи "Борисав Станковић" организоване су образовно-превентивне активности "Школа саобраћајне патроле" за ученике од шестог до деветог разреда. Тим поводом, одржано је предавање и практичне вјежбе како би ћаци научили најважнија правила кретања у саобраћају.
Школске саобраћајне патроле у Бањалуци - Фото: РТРС
Школске саобраћајне патроле у БањалуциФото: РТРС

Предавање и вјежбе одржане су за више од 20 ученика саобраћајне секције који желе да постану чланови Школске саобраћајне патроле. Једна од њих је и Катарина Мијатовић која се у ову секцију учланина јер жели да буде безбједна у саобраћају, и да знање које стекне преноси на млађе другаре.

- Желим постати дио школске саобраћајне патроле како би мањим ученицима обезбиједила сигуран прелаз до школе.Научила сам о томе шта је то тачно безбједност у саобраћају и о знаковима и прописима - каже Катарина Мијатовић, ученица ОШ "Борисав Станковић" Бањалука.

Основну школу Борисав Станковић похађа више од 650 ученика, и њихова сигурност је најважније. Управо зато је важно организовати превентивне и едукативне радиониице. А да овaкве акције дају резултате потврдили су и Полицијске управе Бањалука.

- Акција је одлична. Подржавамо овакве акције јер сматрам да су дјеца најосјетљивија и најрањивија група друштва, дјеца су најбитнија и требамо све урадити да заштитимо дјецу у саобраћају - истакао је Миладин Савић, директор ОШ "Борисав Станковић" Бањалука.

Дарко Ђукић, командир Полицијске станице за безбједност саобраћаја ПУ Бањалука, истиче значај оваквих акција.

- Имајући у виду чињеницу да су резултирале све наше акције јер се на подручју које оперативно покрива Полицијска управа Бањалука и току септембра ни једна саобраћајна несрећа у близнини школа и школских зона - рекао је Ђукић.

Превентивне активности организују се још од 2017. године с циљем подизања свијести о значају безбједности дјеце у саобраћају. Тим поводом надлежни апелују на све возаче да пошују саобраћајне прописе.

- Помагаће најмлађим учесницима у саобраћају, њиховим другарима из нижих разреда који тек долазе у школу да безбједно пређу улицу. Бринуће се о организованом кретању школске дјеце када иду на екскурзије, излете или посјету неким институцијама - истакла је Јелица Лубура, представник Ауто-мото савеза Републике Српске.

Горан Бошњак, из Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске, наглашава је важно вршити едукативна предавања.

- У септембру смо поводом почетка нове школске године обишли више школа широм Републиек Српске гдје смо ученицима одржали едукативна предавања, а све с циљем њиховом безбједнијег учествовања у саобраћају - навео је Бошњак.

Саобраћајну школску патролу АМС реализује у сарадњи са Министарством просвјете и културе, Министарством унутрашњих послова, ауто-мото друштвима и основним школама у Српској.