latinica  ћирилица
09/10/2024 |  16:17 ⇒ 16:18 | Аутор: СРНА

До наредног рочишта знаће се који судија ће водити процес

До наредног рочишта пред Судом БиХ у процесу против предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора "Службеног гласника" Милоша Лукића, који је заказан за сриједу, 16. октобар, биће одлучено да ли ће судски процес водити судија Сена Узуновић, чије је изузеће данас затражено, или неко други, рекла је Узуновићева.
Процес против Додика и Лукића - Фото: РТРС
Процес против Додика и ЛукићаФото: РТРС

На данашњем рочишту ситуација у судници пријетила да је прерасте у ексцес, уз тврдње Узуновићеве да има право да галами у судници, а није ни дозволила Додику да са обрати и изнесе своје примједбе.

Узуновићева је чак запријетила Додику да ће га удаљити из суднице и да, како је рекла, неће бити у могућности да напусти Суд БиХ.

Узуновићева је на данашњем рочишту тврдила да је на вријеме Суд БиХ доставио акт на којем је видљиво да је одбрана Додика на вријеме примила тај допис, мада је Додиков бранилац Горан Бубић тврдио да допис није добио на вријеме.

У расправу се укључио и Додик, те му је Узуновићева одузела ријеч и нагласила техничарима Суда БиХ да му је ријеч одузета.

Узуновићева је навела да ће због нових околности - захтјева Додикове одбране за њено изузеће због сумње у пристрасност - записник с овог претреса доставити Вијећу Суда БиХ на одлучивање.

Узуновићева је током рочишта напоменула да је Бубић у више наврата вријеђао Суд БиХ, тврдећи да се против Додика води кривични и правно неоснован прогон, да Суд има идолопоклонство према странцима, те истакла да Бубић може бити кажњен до 5.000 КМ, о чему ће одлучивати надлежна правосудна институција.

Бубић је затражио изузеће судије Узуновић јер није дозволила да се разјасни да ли је допис о изјашњавању за доказе достављен одбрани.

Данашње рочиште предсједнику Додику и Лукићу пред Судом БиХ је прекинуто док се Судско вијеће не изјасни о захтјеву одбране Додика за изузеће судије Сене Узуновић.

На данашњем рочишту Бубић је пред Судом БиХ затражио изузеће судије Узуновићеве јер није дозвола да се разјасни да ли је допис о изјашњавању за доказе достављен одбрани.

У наставку, који је заказан за седам дана, ће бити извођени материјални докази Тужилаштва БиХ, али и Лукићеве одбране који су данас прихваћени.

Између осталог, прихваћено је извођење доказа Тужилаштва, улагање Анекса 10 Оквирног споразума за мир, као и 29 материјалних доказа Лукићеве одбране.

За наредно рочиште, осим извођења материјалних доказа другооптуженог Лукића, предвиђено је и изношење дијела доказа реплика Тужилаштва БиХ.