latinica  ћирилица
09/10/2024 |  16:11 ⇒ 17:05 | Аутор: РТРС

Додик: Суд БиХ брани странце, а не грађане; Имамо податке да је Марфи вршио притисак (ФОТО/ВИДЕО)

Суд БиХ брани странце, а на грађане и имамо податке да је амерички амбасадор Мајкли Марфи вршио притисак, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик након одржаног рочишта.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

- Рећи ћу само да су људи који раде у мојој одбрани све то добро процедурално поставили и све рекли. Данас је било евидентно да се хтјело подвалити као и све друго - изјавио је Додик.

Каже да је и Суд БиХ подваљен.

- Поставио га је Волфганг Петрич, а првобитна намјера је била да суди политичарима. А онда су кроз неколико допуна проширили његово дјеловање. Они бране странце, а не грађане те њихове јадне и никакве БиХ, без орјентира како ће даље. Мисле да ће само силом поставити курс неког морања, а то никад није био добар курс за опстанак неке земље - навео је Додик.

Истакао је да је амерички амбасадор Мајкл Марфи тражио да што прије дође до пресуде,.

- По њиховој логици требао сам бити пресуђен 15 дана прије уласка у судницу. Ја имам право да се браним, а та одбрана ми је онемогућена оваквим понашањем судије. Све судије овдје су муслимани - навео је Додик.

      View this post on Instagram

A post shared by Милорад Додик (@mdodik.official)

Истакао је да је Бакир Изетбеговић рекао да међународна заједница стоји иза овог процеса.

- Он није баш паметан, али му се омакне овако нека ствар. Рекао је да је Додик осуђен и да ће морати да се прихвати оно што они хоће, а то је да разграде уставну БиХ и направе унитарну. Још имају пдоршку странаца који пријете санкцијама, а вјероватно размишљају и о убиству. Ја им кажем да иза додика стоји народ који му је дао повјерење на овим изборима и да ћу се кандидовати за предсјендика Српске - навео је Додик.

Истакао је да је током данашњег рочишта био релаксиран.

- Чак у једном тренутку немоћи судија рече да ће ме задржати. А ја сам рекао да напише налог за то, па је одустала - додао је Додик.